Analize

Zašto je Singapur najskuplji grad na svijetu

Zašto je Singapur najskuplji grad na svijetu
Foto: N.N. | Zašto je Singapur najskuplji grad na svijetu

​Već pet godina zaredom Singapur je na vrhu liste najskupljih gradova na svijetu, prema podacima "Economist Intelligence Unit’s Worldwide Cost of Living report".

Oni upoređuju više od 400 individualnih cijena u kategorijama kao što su hrana, piće, garderoba, nekretnine, transport, troškovi domaćinstva i računi za komunalne usluge, piše Biznis Insajder.

Međutim, ono što je odlučujuće jeste činjenica da je u Singapuru najskuplje kupiti auto.

Kako je izvijestio CNN, vlada reguliše vlasništva nad atomobilima izdavanjem ograničenog broja dozvola. Građani moraju da kupe ove dozvole, koje važe 10 godina i od oktobra 2017. godine koštaju 37.000 dolara.

Automobili su takođe vrlo skupi zbog raznih poreza i uvoznih dažbina, CNN navodi u izvještaju za 2017. godinu.

Singapur je na 3. mjestu najskupljih gradova i što se garderobe tiče.

Međutim, to ne sprječava turiste da masovno posjećuju Singapur. Uprkos visokim cijenama, Singapur je jedan od popularnijih gradova u svijetu što se turizma tiče. Sa prihodom od 18.5 miliona dolara u prošloj godini, ispred njega su jedino Bangkok i Hong Kong.

„Bez obzira na to što je Singapur poznat po bogatstvu i futurističkoj arhitekturi, grad može biti pristupačan i zabavan a da ne morate da potrošite milione“, zaključuje internacionalni dopisnik Biznis Insajdera Harison Džejkobs.

Ogromna je ponuda jeftine i ukusne hrane, efikasnog javnog prevoza, muzeja, prelijepih parkova i noćnog života. Samo se držite preporuke stanovnika iz Singapura, i radite ono što i oni, a ne ono što turisti rade.

(bankar.me)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije