Analize

Žene zarade svega 54 odsto plate muškaraca

Žene zarade svega 54 odsto plate muškaraca
Žene zarade svega 54 odsto plate muškaraca

LONDON - Bosna i Hercegovina nalazi se na posljednjem mjestu kada je riječ o razlici u platama muškaraca i žena, tj. žene zarade svega 54 odsto plate muškaraca, ili razlika je 46 odsto, stoji u istraživanju "Expert Marketa", koje je obuhvatilo 40 zemalja Evrope.

Prosječna razlika širom Evrope iznosi oko 17 odsto, s tim da je najbolja situacija u Sloveniji, gdje je razlika u platama svega 3,2 odsto i ova zemlja se nalazi na prvom mjestu ove liste.

Pored Slovenije, veoma dobar rezultat su zabilježile Malta, Poljska, Norveška i Italija, dok se na dnu, uz Bosnu i Hercegovinu, nalaze Estonija, Gruzija i Ukrajina.

Zanimljivo je da čak i u Njemačkoj razlika među platama iznosi 17 odsto, što je začuđujuće za jednu ovako ekonomski naprednu i jaku naciju.

Inače, o razlici u platama najbolje govori podatak da u zemljama gdje je prosječna razlika među platama 17 odsto znači da muškarci do 31. oktobra zarade punu godišnju platu žena, što znači da u prosjeku imaju dvije plate više.

Kada je, konrektno, riječ o BiH, onda muškarci u ovoj zemlji već do 15. jula zarade prosječnu žensku godišnju platu, što sasvim dovoljno govori o jazu među platama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije