Analize

Znakovi da ste prezaduženi

Znakovi da ste prezaduženi
Znakovi da ste prezaduženi

Dugovi na kreditnoj kartici, dozvoljeno prekoračenje na tekućem računu, potrošački krediti...

Previše dugova na previše strana stvara vam pomutnju u glavi iz mjeseca u mjesec. Više ne možete pratiti do kojeg datuma morate pokriti koju obvezu. Žongliranje s karticama dovodi vas do ludila.

Prema riječima finansijskih savjetnika, ako se prepoznajete u ovih 10 znakova prezaduženi ste na previše strana i vrijeme je za financijsku dijetu, koju niko ne voli, ali koja je katkad neophodna.

Koliko sam platio račune?

Ne možete više da pratite vaša dugovanja – na kartici imate dug od više stotina maraka kuna, za stambeni kredit morate izdvojite ratu, tu su još računi i namirnice... Znate li uopšte koliko trenutno novca imate na tekućem računu? Vjerojatno ne – i da, to je problem.

Nisam platio račune

Kasnite i po nekoliko mjeseci s plaćanjem računa za vodu i struju ili čak ratu kredita. Ovo je jedna od najgorih opcija. Naime, pokušavate da platite sve prema prioritetima, ali ubrzo postaje jasno da je sve prioritet. Što više kasnite s plaćanjem pojedinog računa, taj račun zbog kamata postaje veći. Kamata je prvi mjesec možda samo nekoliko maraka. Ali, što duže stoji u omotnici ''neplaćeno'' dug se gomila. Neorganizovanost vas itekako košta.

Kada će više ta plata?

Već i nekoliko dana prije plate nemate novca u džepu – jer ste se baš prije "spasovdana" sjetili da ste zaboravili podmiriti dug na kreditnoj kartici. Čini se kao da bi vam dobro došao planer u koji ćete upisivati samo obaveze koje morate podmiriti na mjesečnom nivou. I to poseban od onoga u koji upisiujete poslovne sastanke i druženja s prijateljima.

Peglanje i samo peglanje

Živite od duga do duga – isplaćujete samo minimum koji morate da bi vam kartica bila funkcionalna i idući mjesec. A onda opet peglanje – do kada?

Imate dug veći od cijene stana

Vaša dugovanja su kad bi ih sad stavili na papir nažalost veća nego tržišna procjena cijene nekretnine u kojoj živite.

Držite se dalje od banke

Već mjesecima izbjegavate odlazak kod svog bankara i razgovor o kupovini stana koji ste planirali. Iako vam je ponudio nekoliko opcija koje se čine povoljne pomisao na još jedan kredit, odnosno prvi stan, uz prekoračenje na tekućem računu, opterećenje koje imate na karticama, čini se kao predaleki san.

Snovi samo snovi

Odgađate ostvarenje svake svoje želje – naprimjer, putovanja u Ameriku kod dugogodišnjeg prijatelja koje ste mu obećali prošlog Božića, odlazak s partnerom na skijanje u romantičnu kolibu ili kupovinu novog, boljeg motora.

Previše rata

Na kartici ste prešli već toliki limit da je ne možete provući niti kako bi podmirili gorivo s kojim trebate doći do posla – previše rata na previše mjesta za kupovinu.

Posuđujete na sve strane

Posudili ste novac od prijatelja ili rodbine kako bi platili račune. Kad će ta plata? Čini mi se da ovaj mjesec traje i traje.... Nakon ovakvih izjava izgledno je da vam taj mjesec zarađeno nije dostatno za dočekati kraj mjeseca. Neki moraju i posuditi novac kako bi pokrili sva dugovanja koja imaju.

Za štednju vam ne ostaje niti jedna marka

Koliko god se trudili ''ostaviti'' koju marku kako bi lakše isplatili ljetovanje ili uložili u neku veću investiciju (kupovina aparata za kuću, uređenje stana, ulaganje u posao) – jednostavno ne ide. Nekoliko dana prije plate morate posegnuti za kasicom prasicom.

(24Sata.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije