Privreda

FIAT reže radna mjesta u Italiji

RIM - Najveći italijanski proizvođač automobila, kompanija FIAT, namjerava, radi uštede na troškovima, na jesen da smanji broj radnih dana u četiri od šest svojih fabrika u Italiji koje će od septembra do novembra raditi samo po tri sedmice mjesečno.

Radnički sindikati su obaviješteni da će u FIAT-u privremeno, na po nedjelju dana mjesečno, bez posla ostati uglavnom radnici u administraciji u pogonima u italijanskim gradovima Mirafjori, Melfi, Pomiljano i Termini u kojima radi približno 22.000 ljudi, odnosno oko 75 odsto svih zaposlenih u FIAT-u na teritiriji Italije.

Radnicima će, uz saglasnost rukovodstva kompanije, izostali dio plate biti nadoknađen iz državnog fonda za privremeno nezaposlene.

Razlog smanjenja obima proizvodnje je pogoršanje konjukture na tržištu automobila, uzrokovano svjetskom finansijskom krizom i povećanjem cijena nafte, objasnila je Uprava kompanije.

U junu je obim prodaje FIAT-ovih automobila u Italiji, vodećem tržištu te kompanije, smanjen 19,5 odsto u poređenju s istim mjesecom lani. Analitičari smatraju da je jedan od razloga tog smanjenja okončanje Vladinog programa, u okviru kojeg je država građanima djelimično subvencionisala kupovinu novih automobila uz uslov utilizacije starih vozila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije