Privreda

4G mreža donosi desetine miliona KM

4G mreža donosi desetine miliona KM
4G mreža donosi desetine miliona KM

BANJALUKA - Nakon što je Savjet ministara BiH usvojio Politiku sektora elektronskih telekomunikacija, Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) zajedno s nadležnim ministarstvima utvrdiće uslove za izdavanje dozvola za 4G mrežu, cijenu tih dozvola, postupak plaćanja i namjenu utroška tih sredstava.

"RAK je već ranije obezbijedio neophodni radiofrekventni spektar, koji se sada može staviti u upotrebu. Savjet ministara odlučuje o visini koncesije, kao i o tome kada, kome i kako će se ona dodjeljivati", rekli su nam u RAK-u, dodajući da ne mogu precizirati tačne datume kada bi građani mogli dobiti 4G mrežu.

Prema nezvaničnim informacijama, to se ne može očekivati prije početka iduće godine, a moguće i kasnije s obzirom na prekomplikovane procedure unutar BiH. Ono što je sigurno jeste da bi već za koji mjesec tri dominantna telekom operatera u BiH mogla dobiti dozvolu za testno emitovanje 4G mreže i to ukoliko sve bude išlo kako treba. Takođe, po ovom osnovu planirano je prihodovanje nekoliko desetina miliona maraka, ali o tome u RAK-u nisu željeli govoriti.

Samo usvajanje Politike sektora elektronskih telekomunikacija i akcionog plana, koje je bilo preduslov za uvođenje 4G mreže, išlo je poprilično traljavo, a ni juče nakon što je usvojena ta politika Ministarstvo saobraćaja i veza RS nije imalo nikakvih informacija.

Na taj dokument koji je radilo Ministarstvo transporta i komunikacija BiH Vlada RS je imala primjedbe, međutim nikada nisu dobili povratnu informaciju šta je od tih primjedaba uvršteno u konačan tekst dokumenta niti su taj tekst ikada dobili.

"Ne znam u kojem obliku je usvojen dokument. Mi smo primjedbe uputili i nismo zadovoljni saradnjom sa Savjetom ministara BiH po mnogim pitanjima. Oni skoro nikada ne uvažavaju naše prijedloge", rekao je Neđo Trninić, ministar saobraćaja i veza RS. Kaže da je neophodno da ministarstva i Vlada RS budu uključeni u izradu strateških dokumenata, a ne da se samo u nekoj fazi dostavi taj dokument s obzirom na to da se na taj način implementacija dovede u pitanje jer je sprovođenje uglavnom na entitetima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije