Privreda

Aggarwal: Učinićemo "Krajinu" velikom, kao što je bila

Aggarwal: Učinićemo "Krajinu" velikom, kao što je bila
Aggarwal: Učinićemo "Krajinu" velikom, kao što je bila

Gospodine Aggarwal, hvala Vam na datom vremenu za ovaj intervju. Topla dobrodošlica u Republiku Srpsku. Možete li nam, molim Vas, reći o Vašoj naobrazbi, porodici? Mi u Republici Srpskoj ne znamo mnogo o Vašem školovanju i radnom iskustvu.

NAVEEN: Hvala Vam za ove lijepe riječi, zadovoljstvo je biti s Vama danas. Srpska je divna zemlja, lijepih i toplih ljudi. Osjećam se kao kod kuće ovdje.

Ja sam počasni diplomac Univerziteta u Ilinoisu, SAD, i ekonomista Univerziteta u Čikagu. Oženjen sam, otac dvije prelijepe kćerke. Moje ime je objavljeno 1998. godine u međunarodnoj publikaciji "Who's who". Započeo sam karijeru u Upravi društva "Arthur Anderson" u Čikagu, te kasnije radio kao dio rukovodećeg menadžmenta u mnogim velikim američkim osiguravajućim kućama kao što su "Allstate", "StateFarm", "FirstHealth".

Vaša kćerka je počastvovana prošle sedmice od predsjednika Obame za odlične uspjehe. Čestitamo na tome.

NAVEEN: Hvala, to je jako ljubazno od Vas.

To je veoma impresivno. Čini se da, osim ogromnog kapitala koji je uložen od strane još jednog investitora iz Indije - što je spasilo ovo društvo i stotine poslova, možete lično da donesete ogromno iskustvo iz američkog tipa osiguranja. To je odlično za nas.

NAVEEN: Da, to je tačno. Radimo veoma mnogo da bismo pokrenuli nove projekte, koji imaju i socijalnog značaja za RS - pogotovo za siromašnije slojeve društva, čiji rizici će moći biti pokriveni.

U kakvim ste odnosima sa drugim akcionarima "Krajina osiguranja"?

NAVEEN: Moji odnosi sa dva glavna akcionara - IRB RS, koju predstavlja gđa Mira, te gđom Gupta, su veoma dobri. Mislim da su obje profesionalne, dobre osobe. Nas troje želimo da doprinosimo, da radimo, da razvijemo "Krajina osiguranje", da naše društvo bude najbolje za građane RS. Ponekad se ne slažemo, ali uspijevamo da riješimo probleme diskusijom.

Možete li navesti primjer za pomenute nesuglasice?

NAVEEN: Na primjer, gđa Gupta je htjela da predloži dva člana Upravnog odbora, kao izvršne članove, ali s tim se nisam mogao složiti. Pomenula je ovo na prošlom zasjedanju Skupštine akcionara. S IRB-om imamo nesuglasice u vezi sa zastupanjem u UO.

Akcionari imaju pravo da predlože člana UO koji će ih zastupati, a Skupština donosi odluku prostom većinom glasova. IRB nije predložio nikoga za člana UO. Službenim dopisom sam predložio IRB-u da predlože jednog člana za UO na narednoj sjednici Skupštine, ali su ljubazno odbili.

U svakom slučaju, nas troje želimo da radimo i učinimo "Krajinu" velikom, kao što je uvijek i bila.

Jedan poprilično nepoznat portal je objavio da ste platili milione KM za emisiju akcija preko "Western Uniona". Da li je to uopšte moguće?

NAVEEN: Ne, to je nemoguće. Ja sam odobren kao kvalifikovan kupac od strane Agencije i platio sam za svoje akcije preko bankovnog računa u Čikagu s J.P. Morgan Chase Bank. Nikad nisam koristio "Western Union", uopšte, ali mislim da oni imaju maximalan limit od $2.000. Ove takozvane vijesti su ništa drugo nego ulični tračevi. Ovim portalima nedostaju kvalitetni članci, pa moraju da pronalaze razne tračeve da bi preživjeli.

Da li postoji problem u vezi s pronalaskom stalnog direktora u skladu s željama akcionara i Odbora?

NAVEEN: U normalnim okolnostima vlasnici ili Odbor prostom većinom glasova - čiji je kapital pod rizikom, biraju direktora koji će voditi Društvo po odlukama UO i planovima razvoja vlasnika. Ja sam u potpunosti kvalifikovan da budem direktor Društva, cijeli Odbor i većina akcionara bi željeli da budem na toj funkciji - jer to je jedini način da se Društvo stabilizuje i da mu se da stalni direktor, koji će nastaviti momentum razvoja i vratiti Društvo u profitabilnost.

Govori se o tome da je prospekt objavljen za ponudu emisije akcija u koje ste uložili milione KM da biste spasili "Krajina osiguranje" od stečaja prevara. Da li je to istina?

NAVEEN: Kad je objavljen međunarodni tender pozivajući na investiciju od gotovo sedam miliona KM, to je bila ogromna prevara investitorima.

Određen broj nekretnina koje uopšte i ne postoje su prikazane kao vlasništvo "Krajine". Većina dugova je sakrivena na prospektu. Obračun štete je prikazan samo u iznosu jedne petine od stvarnog.

Prijašnji menadžment, koji su vodili gđa Mila Gromilić, g. Milan Mihailo i g. Duško Valan, dok je Društvo bilo u rukama države, bio je korumpiran. Izjedali su Društvo iznutra, tiho i u kolaboraciji s AZO RS, i to zadnjih 20 godina. Doveli su Društvo u stanje da ni tehničke rezerve nisu bile pokrivene.

Prodali su maglu međunarodnim investitorima po cijeni od sedam miliona KM, po netačnim podacima, čime su sakrili sve svoje finansijske rupe. Cijena akcija je naduvana za oko 85% da bi se prikrila krađa koju su počinili.

Kad ste saznali za prevaru na prospektu i ogroman gubitak od tri miliona KM, što je faktički obrisalo pola kapitala Društva, te što isto nije Vama predočeno prije investicije?

NAVEEN: O tome smo saznali početkom tekuće godine. U potpunom smo šoku, postali smo napeti, nismo u stvari znali šta da uradimo da bismo zaštitili našu investiciju.

A što je sa Sigurnosnom komisijom? Zar oni nisu odgovorni u garanciji tačnosti prospekta, zar oni ne treba da stoje iza toga i štite investitore (pogotovo strane) poput Vas?

NAVEEN: U normalnoj državi da, u pravu ste. Prišli smo Komisiji po pitanju ove ogromne prevare i lažnog prospekta u januaru i februaru ove godine. Međutim, oni su odbili da preuzmu bilo kakvu odgovornost za to. Postavlja se veće pitanje: ako Komisija slijepo udara svojim pečatom, kako mogu strani investitori vjerovati u istinitost bilo kog prospekta?

Nažalost, Komisija smatra prioritetom da ulaže svu svoju energiju posljednjih sedam mjeseci da otkrije mikroskopsku vezu između mene i gđe Gupte, što je bio veliki teret mom vremenu, pogotovo jer radim veoma mnogo zbog "Krajine". Umjesto ovog uznemiravanja, da su ljubazno odradili svoj posao - potvrdili sadržinu prospekta, zaštitili bi investitore.

Koji je interes nekih ljudi da pronađu tu mikroskopsku vezu između Vas i gđe Gupte?

NAVEEN: Manjina akcionara je znala da je prospekt prevara, da su njihove akcije bezvrijedne i da nema kupca. Cijena akcija je umjetno naduvana za oko  85% u prospektu da bi se prevarili strani investitori. Ako uspiju da otkriju tu mikroskopsku vezu između mene i gđe. Gupte, onda me mogu natjerati da kupim i njihove akcije, koje je inače nemoguće prodati.

Nakon Vaše investicije, "Krajina" je u surplusu po tehničkim rezervama?

NAVEEN: Da, to je tačno. Na primjer, naša upravna zgrada u Banjaluci je izvan tehničkih rezervi, izvan kolaterala. To bi se moglo iskoristiti za podizanje kredita od četiri-pet miliona KM, što se može iskoristiti da dopuni bilo šta što nedostaje u tehničkim rezervama, potpomogne našem razvoju po pitanju drugih proizvoda, otplatili bismo stare dugove (koji nisu priloženi u prospektu), te mogli bismo da se proširimo i u Federaciju Bosne i Hercegovine.

Ako varamo strane investitore, onda ih maltretiramo i sramotimo ovako, mislite li da će strani investitori htjeti doći u našu državu?

NAVEEN: Nažalost, strane investicije u Srpskoj se smanjuju, a nezaposlenost mladih se povećava.

Hvala Vam, g. Aggarwal. Mi Vam želimo sve najbolje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije