Privreda

Agrokor će tražiti povrat 16 miliona evra preplaćenog poreza?

Agrokor će tražiti povrat 16 miliona evra preplaćenog poreza?
Foto: Ilustracija | Agrokor će tražiti povrat 16 miliona evra preplaćenog poreza?

Vanredna uprava Agrokora na čelu s Antom Ramljakom je u Nekonsolidovanom izvještaju Konzuma za 2016. godinu najavila da će zahtijevati povrat preplaćenog iznosa poreza od države.

Tražiće povrat preplaćenog poreza u iznosu od gotovo 120 miliona kuna (oko 16 miliona evra), piše zagrebački "Index".

Naime, nakon prepravki u finansijskim izvještajima pokazalo se da su Ivica Todorić i uprava Konzuma prikazali lažnu dobit dok su zapravo poslovali s gubitkom.

Prema izvještajima koji su objavljeni prije vanredne uprave, Konzum je u 2014. i 2015. godini prikazao da je ostvario dobit na koju je platio gotovo 120 miliona kuna poreza. 

Ipak, nakon pregleda finansija, pokazalo se da je Konzum tih godina ipak poslovao s gubitkom te je stoga vanredna uprava najavila zahtjev za povrat preplaćenog poreza.

"Zbog prepravaka u financijskim izvještajima, a koji se odnose na prethodna razdoblja, društvo namjerava promijeniti podnesene porezne prijave poreza na dobit. Posljedično, društvo namjerava povratiti plaćeni iznos poreza na dobit za 2014. i 2015. godinu. Zbog značajnih neizvjesnosti oko ostvarenja ovog povrata, kao i činjenice da izmijenjene porezne prijave još nisu podnesene, očekivani povrat nije priznat kao imovina", naveli su u izvještaju i dodali:

"Društvo je utvrdilo obvezu poreza na dobit za 2015. godinu u iznosu od 60.169 tisuća kuna (oko 8.000.000 evra), te u iznosu od 59.675 tisuća kuna za 2014. godinu. Zbog prepravaka u financijskim izvještajima (objašnjenima u bilješci 4. Prepravljanje financijskih izvještaja) društvo je utvrdilo značajno drugačije rezultate poslovanja u 2015. i prethodnim godinama. Zbog navedenoga, društvo namjerava ispraviti porezne prijave poreza na dobit za prethodna razdoblja, sukladno odredbama Općeg poreznog zakona. Ispravljanjem navedenih poreznih prijava društvo očekuje ostvariti pravo na povrat više plaćenog poreza na dobit u iznosu 119.844 tisuće kuna".

Naveli su i da je upitno hoće li Poreska uprava odobriti traženi povrat.

"Navedeni iznos nije priznat kao imovina društva zbog neizvjesnosti oko ispravka prijave, a zbog činjenice da društvo još formalno nije podnijelo ispravljene porezne prijave, pa posljedično iste nisu odobrene i od strane poreznih vlasti. Temeljem utvrđenih prenesenih poreznih gubitaka odgođena porezna imovina također nije priznata. Ovo je posljedica činjenice da s obzirom na specifičnosti u poslovanju društva uslijed izvanredne uprave nije izvjesno hoće li društvo raspolagati dostatnom dobiti u razdobljima ukidanja privremenih razlika, a kako bi iskoristilo posljedične porezne učinke nastalih odbitnih privremenih razlika. Preneseni porezni gubici mogu se koristiti tijekom pet godina nakon njihovog nastanka. Ukupni preneseni porezni gubitak na kraju 2016. godine je 2.361.200 tisuća kuna", zaključuje se u saopštenju.

(Index.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije