Privreda

Airbus zabio Boingu 'nož u leđa' u sporu sa Bombardierom

Airbus zabio Boingu 'nož u leđa' u sporu sa Bombardierom
Foto: Ilustracija | Airbus zabio Boingu 'nož u leđa' u sporu sa Bombardierom

Evropski proizvođač aviona Airbus objavio je u utorak preuzimanje programa putničkih aviona C serije kanadskog Bombardiera. Time je Bombardier dobio jakog saveznika u trgovinskom sporu s američkim Boeingom koji je šokirao Kanadu, ali i Veliku Britaniju gdje Bombardier proizvodi krila za taj tip aviona.

Dvije kompanije su saopštile kako je Airbus besplatno preuzeo malo više od 50 odsto udjela u CSeries Aircraft Limited Partnership (CSALP), kompaniji koja proizvodi i prodaje te avione. Ali, Airbus će C seriju proizvoditi u svojoj  fabrici Alabami, što znači da njihova prodaja na američkom tržištu neće podlijegati carinama. A to je dramatični obrat u sporu s Boeingom.

Podsjećanja radi, američkom proizvođaču je uvažena žalba da Bombardier dobiva znatne državne subvencije, pa se time narušava tržišna utakmica. Prigovor je prvenstveno ciljao na Bombardierovu prodaju 75 aviona C serije kompaniji Delta Airlines.  Zato su u septembru američke vlasti uvele carinu na Bombardierove avine od čak 300 odsto. Iako je izgubio većinsko vlasništvo nad programom u čiji je razvoj uložio šest milijardi dolara, Bombardier tvrdi da će ulazak Airbusa udvostručiti vrijednost programa.

"Bombardier više nema kontrolu, ali bolje je imati trećinu udjela u vrlo uspješnom programu nego se boriti s visokorizičnim poslovanjem koje je možda od početka bilo prevelik zalogaj", ističe za Rojters Ričard  Abulafia, analitičar avionskog tržišta.

Svojevrsni Airbusov šah-mat u ovoj priči Boeing je ispratio saopštenjem u kojem stoji kako "ovo izgleda kao upitan sporazum između dva konkurenta obilno subvencionirana od države koji zaobilaze nedavne zaključke američke vlade", piše Bloomberg.

"Naše je stajalište i nadalje da svatko mora igrati po jednakim pravilima", dodali su iz američke kompanije.    

(Poslovni.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije