Privreda

"Alumina" dva mjeseca čeka odluku suda

"Alumina" dva mjeseca čeka odluku suda
Foto: Ilustracija | "Alumina" dva mjeseca čeka odluku suda

ZVORNIK - Prije nego što odluči o zahtjevu firme "Pavgrod" iz Foče za nastavak izvršnog postupka protiv ''Alumine", prodajom pokretne i nepokretne imovine, u zvorničkoj firmi se nadaju da će Osnovni sud u Zvorniku odlučiti o njihovom prigovoru koji su uputili prije više od dva mjeseca na odluku o blokadi računa.

Barem zasad "Alumini" neće biti blokirani računi, kako je to bilo početkom aprila, ali je vrlo moguće da sud zaplijeni i proda pokretne i nepokretne stvari ove zvorničke fabrike kako bi "Pavgrod" naplatio svoje potraživanje.

U međuvremenu zbog dešavanja oko "Alumine", tačnije "Birča", iz proteklih godina, Okružno tužilaštvo u Bijeljini podiglo je optužnicu protiv osam osoba, među kojima su Virginijus Vajega, bivši generalni direktor zvorničke Fabrike glinice "Birač", i Giedrijus Grigalijus kao odgovorno lice u "Alumini", kćerki firmi "Birča".

U Okružnom tužilaštvu u Bijeljini juče su nam potvrdili da je podignuta optužnica naglašavajući da ne mogu davati bilo kakve informacije sve dok ona od strane suda ne bude potvrđena, a nakon čega će postati javna.

Podsjećanja radi, još 2013. godine MUP RS otvorio je istragu o kriminalu u Fabrici glinice "Birač", koja je pod sumnjivim okolnostima te godine dovedena u stečaj. Tokom istrage, Okružnom tužilaštvu u Bijeljini podneseno je nekoliko izvještaja o počinjenim krivičnim djelima protiv desetine lica koja su osumnjičena da su to privredno društvo oštetili za najmanje 120 miliona KM, međutim do danas podignuta je samo jedna optužnica, koja još uvijek nije potvrđena.*

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije