Privreda

Aluminij osigurao snabdijevanje električnom energijom za dodatnih sedam dana

Aluminij osigurao snabdijevanje električnom energijom za dodatnih sedam dana
Foto: N.N. | Aluminij osigurao snabdijevanje električnom energijom za dodatnih sedam dana

MOSTAR - Sat vremena prije zadatog roka Uprava mostarskog "Aluminija" danas je uspjela postići dogovor s Nezavisnim operatorom sistema (NOS), a prema kojem im isporuka električne energije neće biti obustavljena u narednih sedam dana.

Na taj način još jednom je kupljeno vrijeme za preživljavanje do petka, kada se očekuje sjednica Vlade Federacije BiH, a na kojoj se očekuje donošenje nekih ključnih odluka za spas preduzeća u kojem je zaposleno 900 radnika.

"U nemogućnosti smo nastaviti podnositi financijske terete pod ovim burzovnim uvjetima, odnosno u okolnostima povijesnih rekorda cijene električne energije i glinice. Vlada FBiH na toj sjednici u petak, za koju smo se nadali da će biti održana i ranije, mora donijeti vitalne odluke ili je sunovrat 'Aluminija' danas samo odgođen", kazao je Dražen Pandža, v.d. direktora "Aluminija".

"Aluminij" je inače u nedjelju uspio kupiti dodatnih 24 sata života, jednodnevnim ugovorom za nabavku električne energije, a juče je u posljednji trenutak, dogovoreno snabdijevanje za još sedam dana.

"Grčevita borba se nastavlja i, kako pred našim uznemirenim djelatnicima, zabrinutim poslovnim partnerima, tako i pred cijelom javnosti, dužni smo nastaviti vršiti snažan pritisak na entitetsku vlast, jer je ona dužna izvršiti svoje obveze, sukladno Aneksu 8 na naš međusobni sporazum. To znači subvencioniranje naše nabave struje, koje će nam omogućiti da nastavimo disati, preživimo i stabiliziramo tvornicu", poručio je Pandža.

Iako su brojne oči uprte u Vladu FBiH, ni danas, kao ni prethodnih dana, konkretnih odgovora nema, a ministri ne žele da komentarišu sve težu situaciju u kojoj se mostarski gigant našao.

Izudin Kešetović, profesor na Ekonomskom fakultetu u Tuzli, kaže kako kod "Aluminija", kao i kod drugih velikih privrednih sistema koji su propali, nije bilo jasne industrijske politike, a nije postojala ni bilo kakva kontrola države.

Smatra kako je u konkretnom slučaju svako imao svoj dio odgovornosti za novonastalu situaciju.

"Država uopšte ne kontroliše svoj kapital i ne prati radnje vezane za kontrolu poslovanja. Ne postoji nikakva kontrola fiskalne discipline. Ako je u pitanju akcionarsko društvo, onda bi ono trebalo da posluje pod procedurama koje predviđaju reviziju, nadzor i kontrolu. Kapital ovdje nije ispario, već je negdje otišao", kazao je on.

Unija nezavisnih sindikata Federacije BiH poručila je da je cijela Hercegovina uz mostarski kombinat i da su svi iz tog sindikata spremni da idu i na proteste u Sarajevo i izraze nazadovoljstvo zbog nemara federalne vlade.

"Tražimo od Vlade FBiH, kao najvećeg pojedinačnog suvlasnika mostarske fabrike, da ozbiljno shvati izuzetno teško stanje u kojemu se 'Aluminij' nalazi i da odmah pristupi rješavanju onih pitanja na koja može direktno uticati. Gašenje postrojenja značilo bi potpuno uništenje ovoga preduzeća i nesagledive posljedice, kako za radnike i njihove porodice, tako i na mnoge njihove kooperante", navedeno je u saopštenju.

Prema pisanju pojedinih federalnih medija, Vlada FBiH je odobrila sredstva za interventnu pomoć "Aluminiju", ali je zatraženo smanjenje plata i fiskalna konsolidacija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije