Privreda

Amazon ulaže 700 miliona dolara u Teslinog rivala

Amazon ulaže 700 miliona dolara u Teslinog rivala
Foto: Rivian R1T | Amazon ulaže 700 miliona dolara u Teslinog rivala

Startap kompanija Rivian osigurala je prvu veliku investiciju za proizvodnju svojih električnih vozila.

Amazon ulazi u biznis proizvodnje automobila na električni pogon kroz ulaganja vrijedna 700 miliona dolara u kompaniju Rivian koja je krajem novembra predstavila prve prototipove SUV i pikap vozila na struju - R1S i R1T.

Oba električna automobila biće dostupna u tri verzije, sa tri različite konfiguracije pogonskih baterija kapaciteta 105 kWh, 135 kWh ili 180 kWh.

Kako je naveo proizvođač na premijeri u novembru, osnovna verzija sa 105 kWh pruža autonomiju od preko 200 milja (370 km), srednja od 135 kWh nudi preko 300 milja (482 km), dok model sa navećim paketom baterija od 180 kWh omogućava vožnju bez prekida od preko 400 milja (643 km).

U planu je da proizvodnja dva električna modela počne pred kraj 2020. u pogonu u američkoj saveznoj državi Ilinois.

Za sada nije objavljeno mnogo detalja o investiciji Amazona, ali se zna da će Rivian ostati nezavisna kompanija.

Glasine koje su kolale Internetom tokom protekle nedjelje, ukazivale su da će Amazon u ovu investiciju ući zajedno sa General Motors-om, ali nije poznato da li je to ostvareno, a ne zna se ni koliki udio u vlasništvu će Amazon imati u ovoj kompaniji.

Ukoliko se planovi o realizaciji dva modela realizuju, Rivian bi mogao da postane ozbiljan konkurent kompaniji Tesla u SAD, naročito kada je u pitanju pikap R1T, koji bi bio rival najavljenom Teslinom pikap modelu, koji bi takođe trebalo da se pojavi na tržištu 2020. ili 2021.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije