Privreda

Ambiciozna očekivanja banjalučkog aerodroma: U 2019. očekuju 100.000 putnika

Ambiciozna očekivanja banjalučkog aerodroma: U 2019. očekuju 100.000 putnika
Foto: N.N. | Ambiciozna očekivanja banjalučkog aerodroma: U 2019. očekuju 100.000 putnika

BANJALUKA - Plan banjalučkog aerodroma je da kroz njegova vrata u narednoj godini prođe više od 100.000 putnika, što je izuzetno ambiciozno s obzirom na to da će ovu godinu završiti s oko 23.000 putnika

Međutim, nadležni su pred konferenciju "Aerodrom Banjaluka u funkciji razvoja regije", a koja je održana danas u Banjaluci, istakli da vjeruju u takav ishod prvenstveno zbog dolaska avio-kompanije "Ryanair", te smatraju da su očekivanja realna i izvodiva.

"Očekujemo 100.000 putnika sljedeće godine, a prema podacima nezavisnih analitičara u regionu, oni predviđaju i više od 120.000 putnika", rekao je Duško Kovačević, direktor Aerodroma.

Podsjećamo, "Ryanair", najveća evropska niskotarifna avio-kompanija, će putnike od kraja oktobra prevoziti u Brisel, Stokholm i Memingen, a Kovačević najavljuje razgovore po pitanju uvođenja letova prema Solunu ili Atini.

Trenutno se realizuju čarter letovi prema Antaliji, a želja je da od naredne godine oni budu organizovani i za Tivat u Crnoj Gori.

Međutim, ono što je problem koji se ističe kada je ovaj niskotarifni prevoznik u pitanju su sve češći štrajkovi osoblja nezadovoljnog uslovima rada, a zbog čega su u kratkom periodu odgođene stotine letova. Ipak, i pored toga, u upravi banjalučkog aerodroma se nadaju kako to neće uticati na dogovorene letove.

Potencijal u banjalučkom aerodromu vide i privrednici, koji smatraju kako bi on mogao biti motor razvoja.

"Razvoj ovog aerodroma je zadatak cjelokupne zajednice, jer svaki putnik koji dođe u neku zemlju ostavi oko 200 evra. Ako u naredne tri godine ovu regiju, prema planovima, posjeti više od 250.000 putnika godišnje, pomnožite to sa 200 evra, pa ćete vidjeti kolika je to korist za cijelu zajednicu", kazao je Goran Račić, predsjednik Područne privredne komore Banjaluka.

Željka Cvijanović, predsjednica Vlade RS, rekla je da ovaj aerodrom ima velike šanse da postane aerodrom regionalnog tipa i da u njegovom razvoju vidi šansu za unapređenje i jačanje privrede, turizma i putničkog saobraćaja.

"Kada je riječ o turizmu i privredi, mora se imati brza komunikacija. Osim autoputa, mora postojati i aerodrom koji funkcioniše. Ovdje vidim i šansu za dijasporu, koja će koristiti ovaj aerodrom", rekla je Cvijanovićeva i istakla da će veliki broj ljudi koji je do sada išao na aerodrome u regionu sada koristiti ovaj u Banjaluci.

Ona kaže da su u irskoj niskobudžetnoj avio-kompaniji koja sarađuje s "Aerodromima RS" zadovoljni prodajom karata i da kroz povoljne cijene pokušavaju da motivišu ljude da steknu naviku da lete iz Banjaluke i u Banjaluku.

Cvijanovićeva je otkrila i da pored "Ryanaira" postoje još dvije zvučne avio-kompanije koje nastoje da ostvare kontakt s "Aerodromima RS" i prezentuju svoje poslovne ponude.

"Jedna od njih želi da na regionalni način posmatra cijeli prostor bivše Jugoslavije i da se pravi kompanija koja će obuhvatiti i pokriti sve ove aerodrome koji nisu najfrekventniji, ali postoje u regiji, što podržavam", kaže ona.

Inače, konferenciju koja je namijenjena svim zainteresovanim stranama u procesu razvoja avionskog saobraćaja u RS, organizovala je Područna privredna komora Banjaluka u saradnji s Aerodromom Banjaluka i Kabinetom premijera RS.

Njoj su prisustovali i brojni ministri u Vladi RS, predstavnici partnerskih aerodroma iz okruženja, a doprinos raspravi dali su i načelnici lokalnih uprava, predstavnici turističkih organizacija i agencija, privrednici iz oblasti turizma i saobraćaja, kao i kompanije koje imaju veliki obim spoljnotrgovinske razmjene.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije