Privreda

Australijanci u Varešu otkrili nova nalazišta zlata i srebra

Australijanci u Varešu otkrili nova nalazišta zlata i srebra
Foto: Ilustracija | Australijanci u Varešu otkrili nova nalazišta zlata i srebra

VAREŠ - Australijska kompanija "Adriatic Metals", koja već pola godine u Varešu radi na pronalasku zlata, srebra i baznih metala, na prostoru ovog grada otkrila je nova izdašna nalazišta.

Prema informacijama ove kompanije, zapanjujući novi rezultat su zabilježili na 72 metra dubine, gdje su pronašli 18,3 % cinka, 10,7 % olova, 2,5 g/t zlata, 211 g/t srebra, 2,5 % bakra i 25 % barita.

Sva nalazišta su na lokalitetu naselja Rupice i Veovača kod Vareša.

"Ovi rezultati koji su objavljeni, nastavljaju pokazivati ne samo izuzetnu ocjenu, kontinuitet i debljinu mineralizacije u Rupici. Naš fokus početkom 2019. godine će biti proširenje zona visokog stepena na sjeveru i jugoistoku, kao i poboljšanje našeg razumijevanja sistema između sjevernog dijela Rupice i Juraševca-Brestića. U Rupicu ćemo proglasiti prvu procjenu resursa u prvoj polovini ove godine", rekao je izvršni direktor Žerein Haris, piše portal "The West Australian", a prenosi "Radiosarajevo.ba".

Ova kompanija, inače, s poslovima kopanja u Varešu započela je u maju 2018. godine, a dosadašnji rezultati pokazali su kako bi itekako isplativo bilo otvaranje novog rudnika u Varešu za jednu ili sve pronađene rude, što bi itekako uticalo i na ekonomiju BiH.

Navodno, upravo zbog ovog otkrića australijska kompanija trebalo bi da u istraživanje uloži 10 miliona dolara.


Možda će vas zanimati i ovo:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije