Privreda

Boeing otvorio pogon u Kini

Boeing otvorio pogon u Kini
Foto: N.N. | Boeing otvorio pogon u Kini

Američki Boeing u subotu je u kineskom gradu Zhoushanu službeno otvorio pogon za sklapanje svogaviona Boeing 737.

Boeing je, podsjećaju strani mediji, lani uložio 33 miliona američkih dolara u preuzimanje većinskog udjela u joint ventureu s Commercial Aircraft Corporation of China (COMAC), kineskom kompanijom u državnom vlasništvu. Glavni cilj tog poslovnog poteza je i bio dovršetak pogona, u kojem će se finalizovati proizvodnja Boeingovih aviona.

Riječ je o potezu kojeg treba promatrati, ističu analitičari, kao dio Boeingove utakmice s evropskim Airbusom za osvajanjem ogromnog kineskog tržišta. Naime, Boeing je lani Kinezima isporučio preko četvrtine svojih aviona, a procjene govore da će potražnja za avionima na kineskom tržištu u narednih 20 godina biti takva da će Kina trebati čak 7700 novih aviona, čija se vrijednost procjenjuje na 1,2 biliona američkih dolara. U Boeingu planiraju da će u Zhoushanu, gradu udaljenom 300-njak kilometara od Šangaja, godišnje proizvoditi 100 aviona, kao i da će njihov novi pogon u najmnogoljudnijoj zemlji svijeta 'olabaviti' trenutno snažan pritisak na Boeingov pogon u Seattleu.

"U Kini trebamo razmišljati dugoročno. Optimističan sam", kazao je novinarima John Bruns, šef Boeinga China, a prenosi Reuters.

Dodao je kako će se u pogonu u Kini dovršavati avioni, odnosno ugrađivati sjedala i dovršavati avioni za isporuku naručiteljima. To je, pojasnio je Bruns, samo dio u procesu proizvodnje aviona.

Boeingova investicija u Kini događa se u jeku trgovinskog rata između SAD-a i Kine. Loši odnosi Washingtona i Pekinga za Boeing predstavljaju, kazao je novinarima Bruns, "izazovno okruženje". Uprkos tome, Boeing je danas kineskoj avio-kompaniji Air China isporučio prvi 737, koji je dovršen u pogonu u Zhoushanu.

(Seebiz)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije