Privreda

Borba protiv sive ekonomije i jačanje institucija koje se bore s tim

Borba protiv sive ekonomije i jačanje institucija koje se bore s tim
Foto: Vladimir Stojaković | Borba protiv sive ekonomije i jačanje institucija koje se bore s tim

JAHORINA - “Borba protiv sive ekonomije – značaj bezgotovinskog plaćanja“, tema je jednog od panela koji je održan u okviru Trećeg ekonomskog foruma Jahorina.

Učesnici ovog panela ocijenili su da je edukacija i bolji uslovi za  institucije koje se bore protiv sive ekonomije najbolji način da se  siva ekonomija smanji u regionu i da se stanovništvo educira  o tome koji su benefiti bezgotovinskog plaćanja.

Ratko Kovačević, portparol UIO BiH i moderator ovog panela rekao je da su podaci iz istraživanja koje je od 2009 do 2014. radio Mastercard da je u BiH 25 odsto udio sive ekonomije.

Zora Vidović, direktorica Poreske uprave Republike Srpske  kazala je da siva ekonomija postoji u BiH, kao i u zemljama u okruženju.

„Siva ekonomija postoji svuda u svijetu, u većoj ili manjoj mjeri. Ovaj podatak od 25 posto može se uzeti uslovno jer neka nova istraživanja nisu kasnije rađena, ali definitivno znam da Poreska uprava RS koja se inače bavi prikupljanjem direktnih poreza jako puno radi na suzbijanju sive ekonomije“, kazala je Vidović.

Dodala je da u RS od 2015.godine postoji jedna vladina komiisja koja se bavi suzbijanjem sive ekonomije i da je u to uključena Poreska uprava RS.

Tvrdi da je na tom polju dosta urađeno i da je izmijenjeno niz propisa, te da sama činjenica da je rast prihoda u prošloj godini bio 8 posto veći u odnosu na prethodnu, te činjenica da je rast privrednih aktivnosti bio oko 3 posto, govori da je rast prihoda daleko veći, a što znači da, ipak, taj jedan dio sive zone ulazi u legalne tokove.

„Našom analizom došli smo do zaključka da su najveći izvori sive ekonomije rad povezanih lica kroz transferne cijene i borimo se protiv toga. Imam i problem neizdavanja fiskalnih računa što je jako velik iizvor sive ekonomije. Mi preduzimamo značajne mjere i sama činjenica da smo u četiri mjeseca ove godine naplatili poreza na dobit 70 posto od ukupne naplate za prošlu godinu, govori  dosta o tome da je veliki dio  prihoda izašao iz sive zone i ušao u legalne tokove“, rekla je Vidović, koja je rekla da je veliki problem rad na crno.

Dodaje da su svi inspektori u RS dobili ovlaštenja da rade na suzbijanju rada na crno.

„Ne možemo očekivati  a smao represivnim mjerama dovedemo poreski moral na jedan značajniji nivo. Moramo se baviti više obukom stanovništva, čak mislim da moramo krenuti i u škole obučavati mlade generacije da znaju šta je porez i čemu on služi“, rekla je Vidović, te dodala da već rade kampanje po školama i u medijima.

Šerif Isović, v.d. direktora Poreske uprave FBiH rekao je da ako se želimo boriti protiv sive ekonomije potrebno je identifikovati njene uzroke, te imati jedan multidisciplinaran pristup svemu tome.

Istakao je da Poreska uprava FBiH radi brze akcije na suzbijanje sive ekonomije, upozorivši da pravna regulativa u FBiH mora biti drugačija.

Miro Džakula, direktor UIO BiH rekao da je UIO BiH prvi put u  istoriji BiH naplatila  7,044 milijardi KM.

„To je iznos koji je jednostavno impozantan i koji nam govori da je time jedan dio sive ekonomije obuhvaćen“, rekao je Džakula.

Ističe kako je plaćanje poreza civilizacijsko dostignuće.

„Obveza plaćenja jeste civilizacijsko dostignuće, ali budimo realni mi na ovim prostorima priznamo smao zakon i priznamo obvezu i kaznenu sankciju. Ako želimo smanjiti sivu ekonomiju trebamo rješiti i unaprijediti zakonsku regulativu kako u indirektnim, tako i u direktnim porezima. Trebamo ojačati institucije koje se bave prikupljanjem prihoda i trebamo razvijati svjest poreznih obveznika i kroz sinergiju napraviti da ljudi koji plaćaju poreze doista imaju uvid u ono gdje se ti novci troše i što je posebno bitno da porezna politika i socijalna politika ne idu zajedno. Porezna politika naplaćuje prihode, a institucije vlasti na svim nivoima treba da kroz svoja m inistarstva osiguraju  raspodjelu tih sredstava onima kojima je to najpotrebnije“, rekao je Džakula.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije