Privreda

Brze dozvole u Srbiji otvorile 20.000 gradilišta

Brze dozvole u Srbiji otvorile 20.000 gradilišta
Foto: Ilustracija | Brze dozvole u Srbiji otvorile 20.000 gradilišta
Tanjug

NOVI SAD - Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović kaže da je 10. mjesto Srbije u svijetu po brzini izdavanja građevinskih dozvola najbitnija stvar u oblasti za koju je u Vladi Srbije zadužena, te ocjenjuje da je brzina izdavanja dozvola omogućila i da trenutno imamo oko 20 hiljada gradilišta.

U izjavi Tanjugu ona kaže da je do prije tri godine bilo 40 puta manje gradilišta u Srbiji, te napominje da je 2014. naša zemlja bila 186. u svijetu po brzini izdavanju dozvola, zbog čega napredak postignut za posljednje tri godine smatra grandioznim. 

Govoreći o rezultatima u godini koja se bliži kraju, Mihajlovićeva je izdvojila početak radova na velikom projektu modernizacije pruge od Beograda do Budimpešte, koji je, prema njenim riječima, trenutno najvrjedniji projekat u Evropi.

Procijenjena vrijednost projekta modernizacije pruge Beograd - Budmipešta je samo sa srpske strane više od dvije milijarde evra. 

To je vrlo zahtijevan projekat i Srbija po prvi put radi na projektu brze pruge na kojoj će se ići brzinom između 160 i 200 kilometara na sat. Počeli su radovi na dvije dionice od Beograda do Novog Sada, istakla je ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Mihajlovićeva je dodala da je veoma bitno i potpisivanje komercijalnog ugovora za dionicu između Preljine i Požege na Koridoru 11, istakavši da se realizacijom tog projekta auto put kroz Srbiju približava ne samo granici sa Crnom Gorom, već i sa Bosnom i Hercegovinom. 

"Na Koridoru 10 smo završili skoro sve izuzev Grdeličke klisure. Na pojedinim deonicama radi se asfaltiranje, ali te deonice ne možemo još pustiti jer želimo da Grdeličku klisuru završimo u potpunosti, a ostali su još tuneli i kosine koji se sad rešavaju", kazala je Mihajlovićeva i dodala da je u 2017. godini potrošeno nekoliko stotina miliona dinara na rehabilitaciju i rekonstrukciju regionalnih puteva, kao i na  održavanje putne mreže u lokalnim samoupravama širom zemlje.

Među prioritetima u narednoj godini ministarka pominje završetak Koridora 11, odnosno završetak auto puta od Obrenovca do Preljine koji je će biti dug 102 kilometra, kao i siguran završetak Koridora 10 koji će omogućiti da se od sjevera Srbije do juga, kao i granice sa Bugarskom može ići auto putem duž čitave zemlje. 

"U sledećoj godini ćemo potpisivati i komercijalni ugovor za treću deonicu brze pruge od Novog Sada do Subotice. Takođe, bitno je potpisivanje ugovora i za Moravski koridor i početak izgradnje tunela na Fruškogorskom koridoru na takozvanoj sekciji 2. Tu je sve spremno i sada je na nama da vidimo kako ćemo sve to isfinansirati", zaključila je Mihajlovićeva.

STOP!

nije sloboda govora

zalbe.vzs.ba

Govor mržnje je krivično djelo!

huškanje, diskriminacija, prijetnje i uvrede po nacionalnoj, vjerskoj, rodnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi

neće biti tolerisane

na našem portalu

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije