Privreda

Brže rješavanje odštetnih zahtjeva

Brže rješavanje odštetnih zahtjeva
Brže rješavanje odštetnih zahtjeva

BANJALUKA - Tri osiguravajuća društva iz RS potpisala su juče sporazum o uslužnim rješavanjima materijalnih šteta iz oblasti auto-odgovornosti, prvi put na tržištu RS, a koji će osiguranicima omogućiti brže rješavanje odštetnih zahtjeva.

Sporazum su u prostorijama Privredne komore RS u Banjaluci potpisali direktori "Drina osiguranja", "Brčko gas osiguranja" i "Nešković osiguranja". Kako je rečeno, suština sporazuma je da kada osiguranik neke od ove tri osiguravajuće kuće pretrpi štetni događaj obraća se svom osiguravajućem društvu, a ukoliko je počinilac štetnog događaja bilo lice s polisom u nekom od ovih društava, oni direktno obrađuju i isplaćuju odštetni zahtjev i onda se međusobno naplaćuju u okviru ta tri društva.

Milomir Durmić, direktor "Drina osiguranja", rekao je da su na ideju za potpisivanje ovakvog sporazuma došli jer im Zakon o obaveznim osiguranjima u saobraćaju dozvoljava da osiguravajuća društva međusobno potpišu multilateralni sporazum kojim se obavezuju da svojim osiguranicima mogu direktno obrađivati i isplaćivati odštetne zahtjeve, a da se oni unutar osiguravajućih društava mogu međusobno regresirati.

Milenko Mišanović, direktor "Nešković osiguranja", rekao je da je sporazum zaključen u interesu osiguranika, sadašnjih i budućih, u ova tri društva, jer će ubuduće osiguranici u svom društvu imati jedan servis i sva prava koja crpe iz ugovora o osiguranju.

"Ovo je pozitivna vijest za osiguranike i za sektor osiguranja", rekao je on.

Cvijetin Sofić, direktor "Brčko gas osiguranja", kazao je da je sporazum zaključen na bazi međusobnog povjerenja, s ciljem da se na tržište uvede nešto novo i nešto po čemu će ova tri društva biti prepoznatljiva, ali i da pruže dodatnu zaštitu svojim osiguranicima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije