Privreda

"Centrotrans" obilježio 70 godina putovanja

"Centrotrans" obilježio 70 godina putovanja
Foto: Nedžad Uglješa | "Centrotrans" obilježio 70 godina putovanja

SARAJEVO - Sedam decenija tradicije kompanije "Centrotrans eurolines", milioni pređenih kilometara i prevezenih putnika, ne samo u Evropi, nego i Aziji, a preko firmi kćerki i na ostalim kontinentima, obilježeno je svečanim defileom autobusa svih generacija u petak ulicama u centru Sarajeva.

Samo u prošloj godini autobusi i vozači ove kompanije prešli su više od 17 miliona kilometara i ostvarili prihod od preko 60 miliona KM. Prevezeno je 9,4 miliona putnika, te zabilježen rast u odnosu na 2016. godinu od pet posto. Prošlu godinu završili su sa 230 autobusa i 590 zaposlenih u matičnoj firmi, s tim što u pet firmi kćerki zapošljava dodatnih 150 radnika.

"U vremenima koja su teška vrlo je teško pružati uslugu na način kako se to očekuje, ali 'Centrotrans' i njegovi uposlenici na zadovoljstvo svojih klijenata uspijevaju da na vrijeme i kvalitetno obave sve što je u skladu sa našom djelatnošću. Osim rezultata u prošloj godini, posebno se ponosimo kontinuitetom i dugogodišnjom tradicijom. Davne 1948. godine prva kompanija koja se bavila prevozom putnika u poslijeratnom periodu bila je 'Udarnik'. Zajedno s 'Autocentrom' i 'Drvotransportom' 1963. godine se fuzionisala u firmu 'Centrotrans', pa tako mi s ponosom ističemo da je početak našeg rada praktično početak firme 'Udarnik'", istakao je generalni direktor "Centrotransa" Safudin Čengić.

U prethodnih 70 godina kompanija je prolazila kroz mnoga previranja, društvena, politička, ekonomska, ali je zahvaljujući prije svega svojim uposlenicima "Centrotrans" sve uspješno prebrodio i stasao u lidera ne samo u BiH, nego i regionu i šire. U novijoj istoriji "Centrotrans" je od 1994. godine izvršio kupovinu više od 500 autobusa, većinom polovnih, iako je bilo i potpuno novih. Kompaniji su kroz istoriju povjereni i neki od najodgovornijih zadataka.

"Između ostalog bili smo službeni prevoznik na Zimskim olimpijskim igrama 1984. godine. Druga velika aktivnost je bila kada je OSCE organizovao izbore u BiH i kada je oko 4.000 stranih posmatrača trebalo prevoziti na birališta širom zemlje. Uspješno smo 14 puta organizovali i putovanje na hadž i brojna druga organizovana putovanja", kazao je Čengić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije