Privreda

Četvorodnevna radna sedmica apsolutan uspjeh

Četvorodnevna radna sedmica apsolutan uspjeh
Foto: Ilustracija | Četvorodnevna radna sedmica apsolutan uspjeh

VELINGTON - Eksperiment jedne kompanije na Novom Zelandu koja je smanjila radnu sedmicu na četiri dana ispostavio se kao apsolutan uspjeh, rekli su iz kompanije, piše "Gardijan".

Novi režim rada, za istu platu, povećao je ravnotežu između rada i privatnog života za 24 odsto, smanjio je nivo stresa i pojačao samopouzdanje radnika.

Cilj projekta je bio da se zaposlenima omogući više vremena da se posvete porodici kako bi bili fokusiraniji na rad.

U kompaniji "Perpetjual gardijan", 78 odsto radnika reklo je da se osjeća mnogo bolje i da bolje kontroliše odnos rada i privatnog života.

Kompanija koja se bavi građevinskim planiranjem, nekretninama i zaostavštinama ima 240 zaposlenih. Ovaj režim je uveden od marta i aprila, kada se radilo četiri dana, po osam časova, ali su radnici bili plaćeni kao da rade pet dana.

Eksperti sa Univerziteta u Oklandu su analizirali ovaj projekat, prije i poslije testa, te prikupili kvantitativne i kvalitativne podatke.

Osnivač kompanije Endru Barns došao je na ideju da radnicima omogući bolje upravljanje radom i životom, kao i da se zaposleni bolje fokusiraju na posao kada su u kompaniji, a da na dodatni slobodan dan rješavaju lična pitanja.

DŽarod Har, sa Univerziteta u Oklandu, koji se bavi ljudskim resursima, rekao je da je ovaj projekat pokazao poboljšanje i veće zadovoljstvo poslom i životom među zaposlenima, kao i da su radnici imali bolji učinak, te više uživali radeći svoj posao.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije