Privreda

Đokić: FBiH namjerno napravila problem svojim građanima

Đokić: FBiH namjerno napravila problem svojim građanima
Foto: N.N. | Đokić: FBiH namjerno napravila problem svojim građanima

BANJALUKA – FBiH je namjerno napravila problem sebi i svojim građanima zato što ne žele da poštuju zakonodavstvo RS u oblasti gasa, rekao je Petar Đokić, ministar industrije, energetike i rudarstva na pres konferenciji u Narodnoj skupštini RS.

„BH Gas ne priznaje zakonodavstvo RS i ne prizaje odnose koji su nastali na tržištu gasa u RS na osnovu našeg Zakona o gasu. Oni žele zakon o gasu na nivou BIH, mi to nismo mogli da prihvatimo i nećemo prihvatiti. Zato i pripremamo novi zakon o gasu koji će to pitanje riješiti cjelovito u skladu s evropskim direktivama, u skladu sa stavovima Sekretarijata Energetske zajednice“, rekao je Đokić.

On tvrdi da RS nije imala drugog izbora osim da zaprijeti da će zavrnuti gas FBiH ako ne izmire dugovanja na osnovu transporta gasa kroz teritoriju RS za potrošače u FBiH.

„Svi naši pokušaji upozoravanja, traženja rješenja kroz postojeće zakone nije dalo rezultate i oni su morali učiniti ono što su jedino mogli - da im stave do znanja da će svoje interese štiti na način da urade ono što su najavili“, rekao je Đokić.

On je istakao da su predstavnici RS i on lično spremni da s kolegama iz FBiH sjednu za sto i da pronađu rješenje u okviru postojećih zakonskih normi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije