Privreda

Đokić: Godišnja proizvodnja Alumine vrijedna 200 miliona KM

Đokić: Godišnja proizvodnja Alumine vrijedna 200 miliona KM
Foto: Ilustracija | Đokić: Godišnja proizvodnja Alumine vrijedna 200 miliona KM
Srna

BANJALUKA - Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić izjavio je Srni da je kompanija za preradu boksita "Alumina" iz Zvornika jako bitna za Srpsku, jer je vrijednost njene proizvodnje oko 200 miliona KM godišnje, od čega je od izvoza 180 miliona KM.

"Skoro sva proizvodnja je izvozno orijentisana, a žAluminaž je u ciklusu novih investicija, što povećava vrijednost proizvodnje i proizvoda", naglasio je Đokić.

On je istakao da je ovaj privredni subjekat značajan i za region, gdje posluje sa više kompanija i dodao da je zbog svega toga jako značajno da postoji dobra odluka koja "Aluminu" rasterećuje, jača povjerenje poslovnih partnera koji s njom rade i poslovnih banaka koje prate njen rad.

"U posljednje vrijeme je došlo do zastoja kod partnera i sumnje u to da je žAluminaž na putu da ostane stabilno preduzeće ili da će doći u određene teškoće. Sada čekamo i da se nadležni sud izjasni po pitanju zahtjeva koji se razmatra već duže vrijeme u pogledu priznavanja učešća nekih kompanija u kapitalu žAluminež", rekao je Đokić.

Resorni ministar očekuje da će sud donijeti pravično rješenje i na taj način omogućiti da ovaj privredni subjekat krene normalnim putem poslovanja i razvoja.

On je istakao da je, prema svim pokazateljima, ovo izuzetno važan "zlatni period" poslovanja ovog privrednog giganta koji u budućnosti može ostvarivati izuzetno visoku dobit optimizacijom proizvodnih procesa.

Đokić je rekao da uprava "Alumine" radi na tome, ali i na razvoju novih proizvoda.

"Prelaskom sa metalurške na nemetarulšku granu proizvoda ostvarili smo, takođe, velike i kvalitetne rezultate i to je orijentacija koja dugoročno može ovo preduzeće da održi stabilnim, da bude žhraniteljicaž Zvornika, ali i da doprinese ekonomskom razvoju Srpske", dodao je Đokić.

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Izdvojeno
Najčitanije
}