Privreda

Đokić: Radujemo se što Srbija želi da investira u naše projekte

Đokić: Radujemo se što Srbija želi da investira u naše projekte
Foto: Srna | Đokić: Radujemo se što Srbija želi da investira u naše projekte
Srna

BEOGRAD - Republika Srpska se raduje zbog spremnosti Srbije da investira u energetske projekte na njenoj teritoriji i očekuje međusobnu saradnju i u izgradnji Hidroelektrane "Buk Bijela", o čijoj realizaciji trenutno razgovara sa kineskim partnerima, izjavio je ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić.

Đokić je u Beogradu, nakon prve sjednice mješovitog Energetskog komiteta Srbije i Republike Srpske, rekao novinarima da je cilj Komiteta da razmatra sva pitanja iz oblasti energetike koja su od interesa za Srbiju i Srpsku.

"Želimo da nastavimo projekte gasifikacije Republike Srpske. Nadamo se da će doći do rješenja tokova poput gasovoda `Južni tok` ili njemu sličnog, gdje će Srpska moći da razvija sopstvenu gasnu mrežu", naveo je Đokić.

On je istakao da rijeka Drina predstavlja izuzetan potencijal i da je na njoj moguće izgraditi nekoliko hidroenergetskih objekata - na gornjem toku četiri hidroelektrane, srednjem - tri i donjem - četiri.

"Značajno je to što je na putu da se riješi pitanje `Gasprometa` kao dijela sistema `Srbijagasa`, za šta su potrebne određene saglasnosti vlada Srbije i Srpske. Mi želimo da riješimo pitanje neisplaćenih naknada za potopljeno zemljište prilikom izgradnje Hidroelektrane `Bajina Bašta` i `Zvornik`, što je u interesu nekoliko opština koje trpe veliku finansijsku štetu", naglasio je Đokić.

On kaže da su na današnjoj sjednici Energetskog komiteta razmijenjena iskustva u vezi sa prometom tečnih energenata, te da bi Srpska, primjenjujući iskustva Srbije, mogla da poboljša stanje prometa i obezbijedi veće prihode.

"Uvjeren sam da će Energetski komitet tek u budućnosti pružiti mogućnost da razvijamo saradnju i imamo konkretne rezultate. Krajnje je vrijeme da počnemo da realizujemo energetske projekte, a ne samo da o njima razgovarom", dodao je Đokić.

Ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić rekao je da energetika ne poznaje granice i da postoji ideja da Komitet razmatra sve aspekte energetskih odnosa Srbije i Srpske.

"Postoje problemi, poput odnosa `Srbijagasa` i `Gasprometa Pale`, ali mislim da je rješenje blizu. Razgovori o zajedničkim energetskim projektima biće nastavljeni na nivou kompanija, a istakao bih zajedničke aktivnosti `Elektromreža Srbije` i `Elektroprenosa BiH`. Moramo da ojačamo naše elektroenergetske prenosne kapacitete", poručio je Antić.

On je naveo da Republika Srpska ima mnogo bolju energetsku povezanost sa Hrvatskom nego Srbija.

"Mi planiramo interkonekciju kroz transbalkanski koridor i to će biti jedan od prioriteta", istakao je Antić.

On je naglasio da je Srbija zainteresovana da razgovara o učešću i partnerstvu u projektu "Buk-Bijela", kao jednom od najboljih hidroenergetskih projekata u ovom dijelu Evrope, kao i o potencijalima donje Drine.

"Opterećeni smo sporazumom sa italijanskom stranom, kada je reč o srednjoj Drini. Italijani su nas tu razvlačili godinama i mislim da je konačno vreme da tu stvar presečemo i taj naš zajednički potencijal stavimo u funkciju tako što ćemo raditi sami, ili pronaći nekog drugog partnera", kaže Antić.

Govoreći o razmjeni iskustava, Antić je dodao da je Srbije raspoložena da uči od Srpske o koncesijama, dok je Srbija postigla odlične rezultate u vezi sa suzbijanjem sivog tržišta naftnih derivata.

Energetskim komitetom predsjedavali su Đokić i Antić, a Komitet čine predstavnici svih energetskih kompanija iz Srbije i Srpske, kao i predstavnici Naftne industrije Srbije /NIS/ koja posluje u Srbiji i BiH. 

STOP!

nije sloboda govora

zalbe.vzs.ba

Govor mržnje je krivično djelo!

huškanje, diskriminacija, prijetnje i uvrede po nacionalnoj, vjerskoj, rodnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi

neće biti tolerisane

na našem portalu

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije