Privreda

Đokić: Rast industrijske proizvodnje od 8,2 odsto

Đokić: Rast industrijske proizvodnje od 8,2 odsto
Đokić: Rast industrijske proizvodnje od 8,2 odsto

BANJALUKA - Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić izjavio je da je u Srpskoj prošle godine ostvaren rast industrijske proizvodnje od 8,2 odsto u odnosu na godinu ranije.

Đokić je naveo da je u oblasti prerađivačke industrije ostvaren rast od 3,6 odsto, u proizvodnji i snabdijevanju električnom energijom, gasom i parom od 25,3 odsto, a u vađenju ruda i kamena od 0,4 odsto.

"Prosječan broj zaposlenih u prerađivačkoj industriji prošle godine je bio 52.116 i veći je za 4,5 odsto u odnosu na 2015. godinu", rekao je Đokić na konferenciji za novinare nakon sjednice Vlade Srpske.

Predstavljajući informaciju o pokazateljima stanja u oblasti prerađivačke industrije za 2016. godinu, koju je usvojila Vlada, resorni ministar je naglasio da je ova industrija ostvarila izvoz od 2,5 milijarde KM, što je za 8,8 odsto više u odnosu na godinu ranije, a uvoz je ostvario rast od 4,12 odsto.

"Prerađivačka industrija u ukupnom izvozu Republike Srpske je učestvovala sa 87,47 odsto. Pokrivenost uvoza izvozom je 70,65 odsto i veća je za tri odsto u odnosu na 2015. godinu", istakao je Đokić.

On je naveo da je spoljnotrgovinski deficit prerađivačke industrije iznosio oko milijardu KM i manji je za 5,7 odsto u odnosu na 2015. godinu.

"Prema finansijskim pokazateljima, ukupan prihod je veći za 6,8 odsto, prihod od izvoza učinaka je veći za sedam odsto i 66 odsto privrednih subjekata je imalo pozitivan finansijski rezultat", rekao je Đokić.

On je zaključio da su i u prvim mjesecima ove godine evidentirane stope rasta u industrijskoj proizvodnji, a u pojedinim njenim oblastima čak i do 20 odsto.

Govoreći o usvojenim informacijama o radu i finansiranju predstavništava Republike Srpske u inostranstvu prošle godine, kao i o predloženim programima i planovima rada, Đokić je rekao da je Vlada zadovoljna njihovim radom koji je veoma koristan.

On je izrazio uvjerenje da je rad predstavništava doprinio ukupnim rezultatima ekonomskog rasta Republike Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije