Privreda

Đokić i Papež otvorili mini hidroelektranu "Medna"

Đokić i Papež otvorili mini hidroelektranu "Medna"
Foto: Vladimir Stojaković | Đokić i Papež otvorili mini hidroelektranu "Medna"

RIBNIK - Mini-hidroelektrana Medna u Donjim Vrbljanima, kod Ribnika, u koju je uložen oko 41 milion KM, danas je puštena u rad.

Petar Đokić, ministar industrije, energetike i rudarstva RS, zajedno sa predstavnicima kompanija "InterEnergo" iz Slovenije i "Kelag" iz Austrije, otvorio je MHE Medna i rekao da će RS imati veliku korist od ovog objekta, a posebno opština Ribnik te djelimično opština Mrkonjić Grad.

Pored toga, ovaj objekat će doprinijeti kvalitetnom snabdijevanju električnom energijom domaćih potrošača, ali će biti i u kontingentu električne energije koji se izvozi iz RS.

"Zvanično smo pustili u rad još jedan energetski objekat u RS u sektoru malih hidroelektrana. Ova investicija je vrijednosti oko 41 milion KM, a instalisane snage 4,9 megavata i jedna je od tri male hidroelektrane koje je izgradila ova kompanija. Ovaj investitor je sa tri elektrane uložio skoro 70 miliona KM u RS, među kojima su i elektrane Zapeća i Novakovići na rijeci Ugar", rekao je Đokić.

On kaže da je objekat od velikog značaja za lokalnu zajednicu te da je na projektu bilo angažovano 20 kompanija i više stotina radnika koji su radili nekoliko godina na izgradnji.

Istakao je da je veoma značajno to što je objekat izgrađen prema najsavremenijim tehnološkim standardima i da su primijenjene nove tehnologije koje dosad nisu primijenjene u ovom regionu te će značajno doprinijeti podizanju standarda kod izgradnje ovakvih objekata.

Dodao je da je RS dobro mjesto za sigurne investicije i da ima velike potencijale za izgradnju takvih objekata, te da slijedi izgradnja niza novih energetskih objekata.

Anton Papež, pomoćnik direktora "InterEnerga", rekao je da mu je zadovoljstvo što otvaraju projekat koji je značajan za njih, RS i region u smislu proizvodnje energije sa obnovljivih izvora.

Papež je ponovio da je ova mini-hidroelektrana snage 4,9 megavata i da može snabdijevati elektičnom energijom 50.000 stanovnika, što je značajan doprinos stabilnom snabdijevanju energijom.

Otvaranju su prisustvovali predstavnici opština Ribnik i Mrkonjić Grad te predstavnici "Elektroprivrede RS" i "Elektrokrajine".

Izgradnja je počela 2014. godine, a na godišnjem nivou trebalo bi da proizvodi 21 gigavat-čas električne energije.

"Kraj čiste rijeke"

Iz Koalicije za Sanu danas su, povodom puštanja u rad male hidroelektrane Medna, ustvrdili da je "to početak kraja jedne od najpitkijih i najčistijih rijeka, čije ime znači zdravlje".

"Protiv hidroelektrane Medna smo se sa lokalnom zajednicom od početka oštro borili, međutim, interes investitora je bio veći", navela je za Fenu Nataša Crnković iz banjalučkog Centra za životnu sredinu.

Anton Papež, pomoćnik direktora "InterEnerga", izajavio je juče da je objekat izgrađen po svim standardima koji se danas primjenjuju po pitanju ekologije, uticaja na sredinu i tehnoloških rješenja.

Strategija razvoja energetike

Petar Đokić, ministar industrije, energetike i rudarstva RS, kazao je da je RS jedina donijela Strategiju razvoja sektora energetike do 2030. godine u BiH i da su urađene izmjene i dopune do 2035. godine, kojima je preciznije definisan strateški pravac razvoja sektora energetike u RS.

Odgovarajući na novinarsko pitanje, ministar je rekao da je negativno poslovanje "Hidroelektrana na Vrbasu" posljedica loše hidrološke situacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije