Privreda

Do kraja godine u Srebrenici fabrika za preradu mlijeka

Do kraja godine u Srebrenici fabrika za preradu mlijeka
Foto: RTRS | Do kraja godine u Srebrenici fabrika za preradu mlijeka
N.N.

SREBRENICA- Na današnjem sastanku načelnika opštine Srebrenica Mladena Grujičića i predstavnika Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske razgovarano je o izgradnji sistema za navodnjavanje i otvaranju mljekare u ovoj opštini.

- Pripremamo tender za idejni projekat, kako bismo pronašli najboljeg izvođača i uradili idejno rješenje. Nakon toga krenućemo u projektovanje sistema za navodnjavanje, koji će biti rađen po uzoru na onaj u Bratuncu. Obuhvatili bismo površinu od nekih 600 hektara i na području Skelana - rekao je direktor Јedinice za koordinaciju projekata pri Ministarstvu poljoprivrede, Stefan Mitrović.

Kako je istakao, radovi bi trebalo da počnu na proljeće sljedeće godine.

Sastanak je održan i kao odgovor na inicijativu opštine Srebrenica za izgradnju pogona za preradu mlijeka.

- Oko 2,5 miliona litara mlijeka se proizvodi na području četiri opštine- Srebrenice, Bratunca, Vlasenice i Milića. To je značajan potencijal i investitor iz Austrije je veoma zainteresovan. U toku je izrada projektne dokumentacije i objekta. Јednim dijelom opština učestvuje- opštinsko rukovodstvo treba da obezbijedi lokaciju, objekat da privedu namjeni, investitor će donijeti svoju opremu, svoju tehnologiju i otkupljivaće mlijeko sa područja ovih opština, a proizvode plasirati na teritoriji BiH - rekao je Zoran Maletić, pomoćnik ministra poljoprivrede.

Već u toku naredne sedmice načelnik opštine će otputovati u Austriju, gdje bi trebalo da potpiše ugovor sa austrijskim investitorom.

- Oni će u narednih nekoliko mjeseci doći u Srebrenicu, predati nam idejni projekat kako bismo mogli objekat koji je bio namijenjen za vezionicu, adaptirati za mljekaru, raspisati tender i, naravno, u ovoj godini početi sa proizvodnjom - rekao je Grujičić.

- Nakon što potpišemo ugovor, oni će u Austriji početi da proizvode naše proizvode i da ih plasiraju na tržište sa njihovim mlijekom, ali sa našim logoom. To će biti srebreničko mlijeko i jogurt - dodao je Grujičić.

U fabrici za preradu mlijeka biće zaposleno do 30 ljudi.

(Prijatelji Srebrenice/RTRS)

STOP!

nije sloboda govora

zalbe.vzs.ba

Govor mržnje je krivično djelo!

huškanje, diskriminacija, prijetnje i uvrede po nacionalnoj, vjerskoj, rodnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi

neće biti tolerisane

na našem portalu

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije