Privreda

Dobavljači počeli obustavljati isporuku Konzumu

Dobavljači počeli obustavljati isporuku Konzumu
Dobavljači počeli obustavljati isporuku Konzumu

Dobavljači u Bosni i Hercegovini počeli su sa obustavom isporuke robe Konzumu jer nemaju garancija da će naplatiti dugovanja, saznaje N1.

U međuvremenu, kako saznaje ova televizija, Konzum je prekinuo komunikacija sa dobavljačima izuzev onih neophodnih, tehničkih.

Nekoliko kompanija iz Republike Srpske već je obustavilo isporuku robe Konzumu, saznaje N1. Među njima su distributivna preduzeća Nedomex Pale i Venera. Robu bez bankarskih garancija do daljnjeg ne isporučuje ni Frukta Trejd, čiji direktor sumnja u cijeli proces, čak i kada je povratak Merkatora u pitanju. Oni koji su nastavili s poslovanjem, kažu, ukoliko ne dobiju čvršće garancije do kraja sedmice, održaće sastanak i odlučiti o svojim mjerama i postupcima.

"Kakva je situacija i šta se dešava zaista je teško procijeniti, ali generalno je potreban jedan korektan i otvoren pristup od strane Konzuma BiH prema svim dobavljačima, kako bi iz svega ovoga izašli i nastavili da kontinuirano radimo", kaže Adin Fakić, direktor Milkosa.

Pojedini dobavljači, ukoliko nisu obustavili, uveli su restrikcije prilikom obustave robe, koje podrazumijevaju momentalnu isplatu. Ali, ni dobavljači, ni predstavnici vlasti ne znaju šta ih u narednom periodu čeka. U igri su dobri prijedlozi, ali i najcrnji scenario. Postoji bojazan da u zalog ode i bh. imovina, piše N1.

"I pored insistiranja, prije svega federalnih vlasti, mi konkretne podatke po tom pitanju nismo dobili. Naravno, pitanje je koliko na to uopšte možemo da utičemo jer mi nemamo posebnog zakona, izuzev mjera koje je usvojila Parlamentarna skupština BiH a kojima je zatražila da vlasti u BiH spriječe da se dugovi centrale Agrokora praktično vraćaju imovinom u BiH", poručio je Mirko Šarović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Nedostaju konkretne institucionalne mjere, slaže se i profesor ekonomije i poslanik u Parlamentu FBiH Dženan Đonlagić. Kaže, izmjenom Zakona o unutrašnjem platnom prometu umnogome bi se zaštitio odliv kapitala. Povratak Merkatora mogao bi vratiti povjerenje kod kupaca, ali mogao bi imati i negativne implikacije.

"Jedna negativna imlikacija odluke Merkatora da zatvori pojedine maloprodajne objekte koji nisu profitabilni jeste da bi moglo doći do otpuštanja pojedinih radnika u BiH, a tu zapravo vidim ključnu ulogu Federalne vlade i resornog ministarstva da ne dozvole zapravo otpuštanja bh. radnika, odnosno da taj Merkator S u ugovnornom odnosu treba da se obaveže da će zadržati postojeći broj radnih mjesta", kaže Dženan Đonlagić, profesor Ekonomskog fakulteta u Sarajevu.

Vlada Federacije BiH je i na današnjoj sjednici razmatrala situaciju sa Agrokorom. Kako rečeno za N1, redovno prati dešavanja s fokusom na tri osnovna problema a to su dug prema dobavljačima, kretanje broja zaposlenih i finansijski tokovi.

"Za sada je prisutan trend blagog smanjenja dugovanja prema dobavljačima i povećanja kreditnih obaveza, s tim da je poslovanje u proizvodnom dijelu grupacije Agrokor u Federaciji BiH stabilno, dok se u trgovačkom dijelu očekuje restruktuiranje", navode iz Vlade FBiH.

Tu su zadužena resorna ministarstva da prate aktivnosti i poduzimaju mjere u cilju zaštite dobavljača i zaposlenika. I dok vlasti zadužuju, apeluju, pozivaju i usvajaju mjere, niko i dalje ne nudi garanciju niti odgovor - hoće li imovina i radna mjesta biti na udaru naplate dugova matičnog Agrokora.

(N1)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije