Privreda

Dodijeljeno 20 paketa pčelarima početnicima

Dodijeljeno 20 paketa pčelarima početnicima
Foto: N.N. | Dodijeljeno 20 paketa pčelarima početnicima

TREBINJE - Pčelarima početnicima sa područja grada Trebinja dodijeljeno je po pet pčelarskih paketa, odnosno ukupno 20, a sredstva u iznosu 23.000 KM obezbijedili su gradski Agrarni fond i lokalna samouprava.

Gradonačelnik Luka Petrović rekao je da su košnice dobili pčelari koji imaju manje od 20 pčelinjih društava, te da će oni, osim materijalne podrške, dobijati i stručne savjete, jer u Agrarnom fondu radi osam inženjera, a osim toga, tokom godine organizuju se i seminari kojima prisustvuju i stručnjaci sa strane.

Prema njegovim riječima, hercegovački med je najkvalitetniji na Balkanu, a potvrda toga stigla je i iz Italije.

"Imamo dosta potencijala u pčelarstvu. Sljedeći cilj nam je da nabavimo mašinu koja će pakovati med u male kesice, koje će se moći služiti po trebinjskim hotelima", istakao je Petrović i dodao da će ovo biti realizovano u narednih nekoliko mjeseci.

On je pojasnio da je cilj da se Trebinje brendira sa domaćim proizvodima i da je ovo podrška i turizmu. "Imati turizam bez domaće hrane to nije pravi turizam", zaključio je Petrović.

Direktor Agrarnog fonda Veselin Dutina podsjetio je da je ovo osmi po redu poziv Agrarnog fonda u ovoj godini za dodjelu pčelarskih paketa.

"Imali smo već ovakav jedan poziv u proljećnom dijelu poljoprivredene sezone, gdje smo podijelili 20 pčelarskih paketa za 20 pčelara početnika", rekao je Dutina i dodao da je u ovoj godini podijeljeno ukupno 40 paketa.

On je istakao da je ovaj sektor na području Trebinja u zamahu i da upravo pčelarima treba pomoći, napomenuvši da je Agrarni Fond zajedno sa lokalnom samoupravom prepoznao probleme u poljoprivredi.

Prema njegovim riječima, cilj je da se narednih godina više ulaže u taj sektor, kako bi se kroz razvoj poljoprivrede podržao i turizam, što će omogućiti da se u trebinjskim restoranim, hotelim i marketima prodaju domaći proizvodi.

Milovan Bjelica, jedan od pčelara početnika, kaže da ima pet pčelinjih društava i da će mu ova pomoć mnogo značiti jer će proširiti svoju proizvodnju, te za ovaj podstrek u daljem radu zahvalio gradu Trebinju i Agrarnom fondu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije