Privreda

Dogovorena koncesija za Kostelu

Dogovorena koncesija za Kostelu
Foto: Ilustracija | Dogovorena koncesija za Kostelu

BIHAĆ - "Elektrodistribucija BiH" će uskoro započeti s plaćanjem koncesione naknade za proizvodnju električne energije u Hidroelektrani Kostela, nadomak Bihaća, dogovoreno je na sastanku rukovodstva ovog javnog preduzeća i Vlade USK održanom u ovom gradu.

"Dogovorili smo obavezu plaćanja koncesione naknade za iskorištavanje hidropotencijala rijeke Une s obzirom na to da se naknada do sada, iz nerazumljivih razloga, nije naplaćivala", rekao je Husein Rošić, premijer USK.

On je dodao kako su zbog toga općina Bihać i Unsko-sanski kanton u proteklim decenijama uskraćeni za ogromna novčana sredstva.

Direktor "Elektrodistribucije BiH" Bajazit Jašarević potvrdio je kako će dvije strane formirati radne timove kako bi se utvrdili svi detalji koncesionog ugovora, kao i visina buduće naknade. Dodao je da će ovo javno preduzeće, s vlastima u USK, sufinansirati projekat izgradnje mosta koji će preko Une povezati bihaćka naselja Kostela i Brekovica, te će za ove potrebe obezbijediti pola miliona maraka.

Ovaj projekat ima veliki značaj za stanovnike ovog dijela Bihaća, jer će im njime biti omogućena kraća komunikacijska veza sa gradskim središtem.

Na pomenutom sastanku razgovaralo se o nekolicini projekata iz oblasti energetike koji će se realizirati na području USK, a najvažniji među njima je rekonstrukcija i proširenje Hidroelektrane Kostela. Planirano je da se postojeća proizvodnja električne energije s postojećih 50 GWh poveća za dodatnih 21 GWh. Realizacija ovog projekta koštaće 14 miliona eura, s tim da je Evropska banka za obnovu i razvoj odobrila devet miliona eura za taj projekat. Pomenuta hidroelektrana izgrađena je sada već daleke 1954. godine i do sada nije ulagano u njenu rekonstrukciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije