Privreda

Dojče banka na "niskim granama"

Dojče banka na "niskim granama"
Dojče banka na "niskim granama"

FRANKFURT - Akcije Dojče banke pale su na rekordno nizak nivo usljed zabrinutosti da bi njen rezervni kapital mogao da bude ugrožen zbog sve većeg broja pravnih sporova.

Među tim sporovima je i sporna prodaja hartija od vrijednosti u SAD.

Akcije najveće njemačke banke pale su jutros u Frankfurtu za 4,2 odsto na 10,93 evra, što je njihova najniža vrijednost u istoriji, prenio je Blumberg.

Dojče banka bi u SAD mogla biti primorana da plati i 14 milijardi dolara zbog prodaje spornih hartija od vrijednosti u SAD, dok je za namirenje odvojila 5,5 milijardi evra.

Ta banka je takođe suočena s istragama o manipulaciji valutama, trgovini dragocjenim metalima i milijardama dolara prebačenih iz Rusije.

Njemačka kancelarka Angela Merkel je isključila mogućnost državne pomoći Dojče banci u godini uoči parlamentarnih izvora, prenio je prošle nedjelje časopis Fokus pozivajući se na izvore iz vlade.

Dojče banka je u SAD među bankama koje su pod istragom da su uoči finansijske krize 2008. prodavale hartije od vrijednosti koje je predstavljane kao relativno bezbjedne, mada su sadržavale hipotekarne obveznice ljudi koji su teško mogli da ih otplate.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije