Privreda

Dunum zemlje u zakupu RS donese 3,4 KM zarade

Dunum zemlje u zakupu RS donese 3,4 KM zarade
Foto: Ilustracija | Dunum zemlje u zakupu RS donese 3,4 KM zarade

BANJALUKA - Dunum poljoprivredne zemlje u vlasništvu Republike Srpske pod zakupom na mjesečnom nivou zakupca košta tek 3,40 KM, pokazuje računica "Nezavisnih" izvedena na osnovu podataka iz resornog ministarstva.

Naime, prema tim podacima, u Republici Srpskoj su pod zakup prošle godine dodijeljena ukupno 815,53 hektara zemljišta sa kojeg je "ubrano" 338.658 maraka prihoda od rente, a što daljom računicom dovodi do toga da hektar zemlje na mjesečnom nivou košta 34 marke, a dunum deset puta manje, tačnije 3,40 KM.

Slična situacija s prihodima bila je i u šest mjeseci ove godine, jer je od zakupa prikupljeno 199.269 maraka.

Inače, prošle godine Republika Srpska je 815,53 hektara poljoprivrednog zemljišta dodijelila pod zakup u opštinama Pelagićevo, Berkovići, Bijeljina, Kozarska Dubica, Rogatica, Sokolac i Modriča, a putem koncesije 558 hektara u Bijeljini i Sokocu.

U tekućoj, 2017. godini putem koncesije je dodijeljeno 246 hektara poljoprivrednog zemljišta na teritoriji opštine Šamac, dok su pokrenuti postupci dodjele poljoprivrednog zemljišta putem zakupa i koncesijom i to 1.884 hektara putem zakupa u Srpcu, Brodu i Šamacu te 1.064 hektara putem koncesije u Laktašima, Prnjavoru, Brodu, Bijeljini, Prijedoru i Trebinju.

"Najviše poljoprivrednog zemljišta u svojini RS je dato na korištenje u sjevernom dijelu RS, tamo gdje je i locirano najplodnije poljoprivredno zemljište", rečeno nam je u resornom ministarstvu.

Dodaju kako je zainteresovanost u svim opštinama koje su sprovodile postupke dodjele poljoprivrednog zemljišta putem zakupa dosta velika.

Ljubo Maletić, poljoprivrednik iz Semberije, kaže kako se zemljište u ovom kraju moglo pronaći i zakupiti po cijeni od 20 do 50 maraka po dunumu ili od 200 do 500 KM po hektaru na godišnjem nivou, sve u zavisnosti od kvaliteta zemlje.

"Međutim ove godine, bez obzira na to kakvu zemlju imali i koliko je jeftino platili, sa nje se neće ubrati skoro ništa zbog suše koja nas je uništila, tako da računice u najmu trenutno nema. Samo na kukuruzu je šteta oko 70 odsto. Ovo je gore i od grada i od poplave i nikako nije dobro za poljoprivredu pa očekujem od nadležnih da reaguju", kazao je Maletić.

Inače, Zakonom o poljoprivrednom zemljištu propisano je da se poljoprivredno zemljište u svojini RS može staviti na raspolaganje pravnim i fizičkim licima putem zakupa ili koncesijom, isključivo radi zasnivanja primarne poljoprivredne proizvodnje.

Postupak dodjele poljoprivrednog zemljišta putem zakupa sprovodi se u skladu s pomenutim zakonom i pravilnikom o postupku davanja u zakup poljoprivrednog zemljišta u svojini RS, kojim se uređuju način, uslovi i postupak davanja u zakup poljoprivrednog zemljišta. Dodjela poljoprivrednog zemljišta putem koncesije vrši se u skladu sa Zakonom o koncesijama i Pravilnikom o kriterijumima za određivanje visine koncesione naknade i visine bankarske garancije za korištenje poljoprivrednog zemljišta i javnog vodnog dobra.

Jedinice lokalne samouprave koje zaključe ugovore o zakupu poljoprivrednog zemljišta, dužne su da Ministarstvu dostavljaju godišnje izvještaje o realizaciji zaključenih ugovora.

Kada se govori o stanju dugovanja po osnovu zakupnine, podaci pokazuju kako zaključno s krajem prošle godine taj dug iznosi 65.622 KM.

Inače, na području Bijeljine nalazi se 50.000 hektara obradivog zemljišta, od čega je oko 4.000 hektara u vlasništvu RS. Putem koncesije jedan dio republičkog zemljišta je dat pravnim licima na korišćenje, dok su dio zemljišta, putem javnog poziva koje je resorno ministarstvo raspisalo 2008. godine, dobila fizička lica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije