Privreda

Džakula: 7,84 odsto više prihoda nego u rekordnoj 2017.

Džakula: 7,84 odsto više prihoda nego u rekordnoj 2017.
Foto: Ilustracija | Džakula: 7,84 odsto više prihoda više nego u rekordnoj 2017.

BANJALUKA - Uprava za indirektno oporezivanje BiH (UIO BiH) je tokom 2018. godine zabilježila rast prihoda, te ukupan bruto prihod od indirektnih poreza iznosi 7.596.483.309 KM, što je za 552.551.005 KM, ili 7,84 odsto, više nego u rekordnoj 2017. godini, rekli su u UIO BiH.

Miro Džakula, direktor UIO BiH, kaže da prikupljeni prihodi koje UIO BiH ostvari čine oko 82 do 92 odsto svih poreskih prihoda.

"Od poreznih prihoda koje prikupi UIO BiH žive sve institucije vlasti na svim razinama u BiH, što nas čini ključnom institucijom zaduženom za fiskalnu stabilnost BiH. Raduje nas što izvoz iz godine u godinu raste", rekao je Džakula.

Dodao je da će, kada je u pitanju presuda RS protiv Vlade FBiH u vezi s isplatom, UIO BiH prije svega poštovati presudu Suda BiH.

"UIO će ispoštovati sve odluke koje donese Upravni odbor vodeći računa o presudi. Ukoliko ne budemo imali nikakav drugi pravni mehanizam, naravno da će se odluka suda ispoštovati", kazao je on.

Naveo je da je završen Nacrt zakona o PDV-u, te da će dosadašnja stopa biti optimalna i primjerena ekonomskom trenutku BiH.

"UIO BiH samo provodi propise iz oblasti neizravnog oporezivanja, a na Upravnom odboru i parlamentu BiH je da definiraju da li će se uvesti jedna ili dvije stope", objasnio je Džakula.

Dodao je da se zalaže za oporezivanje luksuza, te da poreski obveznici treba da budu oporezovani na osnovu onoga što imaju i koliko imaju.

"Porez se treba plaćati prema ekonomskoj snazi. Ne možemo isto oporezovati nekoga ko ima jedan stan i onoga ko ih ima sedam", rekao je Džakula.

Sabina Kuršumović, načelnik Odjeljenja za analizu rizika UIO BiH, kazala je da UIO u posljednjih šest godina bilježi konstantan trend rasta prihoda, na šta je najviše uticalo povećanje prihoda po osnovu PDV-a, putarine i uvozne akcize.

Milica Vidović, šef Odsjeka za odbradu poreskih prijava UIO BiH, kaže da se do sada putem elektronske registracije registrovalo 43.000 obveznika, te da još 2.500 obveznika nije registovano.

Muharem Mašinović, pomoćnik sektora za poreznike, kazao je da su prošle godine uradili 16.800 predmeta za registraciju i doregistraciju, što je za 6.800 predmeta više nego 2017. godine.

"Zahtjevi za registraciju se rješavaju u roku od 10 do 15 dana", naveo je Mašinović.

Vladimir Dragičević, pomoćnik sektora za carine, rekao je da je od ukupnog broja prihoda UIO BiH ostvarenih prošle godine, sektor za carine prikupio više od pet milijardi KM, što predstavlja 68% ukupnih prihoda UIO BiH.

"Prošle godine smo zabilježili rast uvoza od šest odsto, a za sedam odsto je porastao izvoz", rekao je Dragičević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije