Privreda

EU u akciji protiv monopola dolara u trgovini energijom

EU u akciji protiv monopola dolara u trgovini energijom
Foto: Ilustracija | EU u akciji protiv monopola dolara u trgovini energijom

Evropski zvaničnici počeli su razgovore s predstavnicima vodećih energetskih kompanija u Evropskoj uniji, uključujući austrijski OMV, italijanski Eni i francuski Anži, o tome kako da se smanji oslanjanje na američki dolar u globalnoj trgovini energijom.

Radni sastanak, održan u Briselu iza zatvorenih vrata u četvrtak pod pokroviteljstvom Evropske komisije, dio je napora EU da promoviše evro u trgovanju naftom, gasom i drugim sirovinama i da se suprotstavi monopolu američkog dolara u energetskim ugovorima, izvještava Sputnjik.

Učesnici panela su izrazili zabrinutost zbog dominacije dolara u ambijentu rastućih političkih izazova u međunarodnim trgovinskim odnosima, kao i zbog aktuelne politike povećanja kamatnih stopa američkih Federalnih rezervi - što dolar čini skupljim u odnosu na druge valute, uključujući i evro.

Pored toga, ocijenjeno je da primat američke valute u energetskim ugovorima čini evropske kompanije izloženim američkoj spoljnoj politici u pogledu finansijskih sankcija.

Tu se, prije svega, misli na trenutne sankcije SAD kojima se ograničava trgovina sa Iranom, kao i na potencijalne američke sankcije prema kompanijama koje investiraju u ruski projekat izgradnje gasovoda "Sjeverni tok 2" do Njemačke, kapaciteta 55 milijardi kubnih metara godišnje.

Evropske kompanije podsjećaju u tom kontekstu da su SAD razrezale kaznu od devet milijardi dolara francuskoj banci BNP Pariba još 2014. godine zbog njene uloge u iranskoj i sudanskoj trgovini naftom. Većina rukovodilaca ne želi da se to desi i njihovim kompanijama, pa vrše pritisak na EU da pronađe rješenje.

Televizija "Euronews" u svojoj informaciji o ovom sastanku napominje da kliring mehanizam američkog dolara omogućava SAD efektivnu kontrolu svih elektronskih bankarskih transakcija i praćenje svakog za koga smatraju da krši njihova pravila.

Istovremeno, portal "Standard & Purs Global Plats" prenosi da je EU u posljednjih pet godina u proseku trošila oko 300 milijardi evra godišnje (343 milijarde dolara) na uvoz energije, od čega je oko 85 odsto - ili 289 milijardi dolara - plaćano u američkoj valuti, prema podacima Evropske komisije.

Samo dva procenta od ukupnog uvoza energije u EU je u stvari činio uvoz iz SAD, izjavio je u decembru komesar za energiju i klimatska pitanja Migel Arijas Kanjete, kada je predstavio preporuke Komisije sa idejama za jačanje uloge evra u međunarodnoj trgovini.

Preporukama je, između ostalog, bio obuhvaćen i zahtjev za povratnom informacijom o tome da li da EU uvede obavezu agencijama koje izvještavaju o kretanju cijena da ustanove referentnu cijenu denominovanu u evrima za sirovu naftu, koja bi se unosila u ugovore.

Drugi veliki proizvođači i uvoznici sirovina, kao što su Rusija i Kina, takođe već duže vreme nastoje da povećaju učešće drugih valuta u robnoj trgovini.

"Vašington ne voli kartele kao što je Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK). Pa, kako onda može da postoji jedno tržište kojim dominira jedna valuta - dolar", rekao je jedan od učesnika sastanka u Briselu, koji je bio uključen u njegovu pripremu, navodi Sputnjik.

Zvaničnici EU, takođe, smatraju da bi korišćenje evra za plaćanje uvoza energije u taj blok moglo da poveća ulogu jedinstvene valute kao jedne od najvećih svjetskih rezervnih valuta. Ovo tim prije, što su rizici povezani s Brexitom i gubitak Londona kao najvećeg finansijskog centra EU - mada je on sve vreme izvan evrozone - izazvali spekulacije o mogućem povratku funte kao glavne rezervne valute na globalnom nivou.

"Euronews" konstatuje da je međunarodna uloga evra, tokom 20 godina otkako je "rođen", dostigla vrhunac početkom prošle decenije. Njegova upotreba je opala za vrijeme finansijske krize 2007-2008. godine. Evro se od tada nije oporavio, a dolar je i dalje valuta koja se najviše koristi u svetu.

Šezdeset odsto emisija državnog duga i globalnih deviznih rezervi su u dolarima.

Evro je druga globalna valuta, ali njegov udio na svakoj berzi iznosi samo 20 procenata.

Evropska komisija je ranije priznala da je dominacija dolara rezultat veće likvidnosti, nižih troškova transakcija i njegove upotrebe kao referentne vrijednosti na robnim i tržištima derivata - što su prerogativi kojima se teško može "izaći na crtu" u kratkom roku, zaključuje "Euronews".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije