Privreda

Erdoan: Turska bi mogla da zabrani uvoz izraelske robe

Erdoan: Turska bi mogla da zabrani uvoz izraelske robe
Foto: Anadolija | Erdoan: Turska bi mogla da zabrani uvoz izraelske robe

ANKARA - Turska bi mogla da razmotri mogućnost zabrane uvoza pojedine robe iz Izraela zbog ubijanja Palestinaca tokom protesta na izraelskoj granici sa Gazom, izjavio je turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan.

On je rekao novinarima da su prijedlog o bojkotu izraelskih dobara iznijele članice Organizacije za islamsku saradnju (OIC).

"Nadam se da će članice OIC sprovesti odluku o bojkotu u skladu sa preporukom. Kao posljedica toga, nijedan proizvod ne bi više trebalo da bude uvezen iz Izraela. Situaciji ćemo, naravno, pristupiti na isti način", rekao je Erdoan.

Deklaracija 57 članica OIC ponovo poziva na zabranu uvoza proizvoda koji potiču iz "ilegalnih izraelskih naselja", a odnosi se na Zapadnu obalu i Golansku visoravan.

Ovom deklaracijom se ne zabranjuje uvoz svih proizvoda iz Izraela u Tursku.

Deklaracijom se poziva i na ekonomske restrikcije zvaničnicima, parlamentima, kompanijama, pojedincima i državama koje su pratile postupak SAD i premjestile svoje ambasade u Jerusalim.

Erdoan je dodao da će Turska razmotriti i same odnose sa Izraelom.

"Stavićemo naše odnose na sto, naročito ekonomske i trgovinske veze. Izbori su pred nama, a nakon izbora ćemo preduzeti korake u tom pravcu", rekao je Erdoan.

Odluka predsjednika SAD Donalda Trampa da američku Ambasadu premjesti iz Tel Aviva u Jerusalim preokrenula je politiku koju Vašington decenijama vodi i uznemirila je arapski svijet i zapadne saveznike SAD.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije