Privreda

Federalna inspekcija najavila nadzor u firmi "Gikil"

Federalna inspekcija najavila nadzor u firmi "Gikil"
Foto: N.N. | Federalna inspekcija najavila nadzor u firmi "Gikil"

TUZLA - Direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović najavio je danas u Tuzli da će federalni inspektori tokom iduće sedmice posjetiti kompaniju "Gikil" (Global ispat koksna industrija) zbog ekoloških problema sa kojima se suočavaju.

"Inspekcija će sprovesti ranije doneseno rješenje, odnosno obustaviti rad `Gikila` ukoliko ne pribave ekološku dozvolu do 15. novembra, kao što je utvrđeno ranijim rješenjem", rekao je Ajdinović u razgovoru sa premijerom Tuzlanskog kantona Jakubom Suljkanovićem.

Ajdinović je rekao da Federalna uprava za inspekcijske poslove očekuje da "Gikil" po donesenom rješenju sam obustavi rad ili će to učiniti inspekcija.

Suljkanović je izrazio razumijevanje za ovu najavu inspekcije, ali je istakao da kantonalna Vlada ne želi da "Gikil" stane sa radom.

"Ne želimo da `Gikil` stane sa radom, ali mora svoje poslovanje vratiti u zakonske okvire", rekao je Suljkanović.

On je izrazio nadu da će "Gikil" do sredine naredne sedmice ispuniti ono što se od njega očekuje, navedeno je na portalu Vlade Tuzlanskog kantona.

Kompanija "Gikil" saopštila je danas da je tokom izvođenja radova na spoju rezervoara došlo do manjeg oslobađanja pritiska, pri čemu su dva radnika lakše povrijeđena.

"Radnici, koji su izvodili radove, iz vlastite predostrožnosti skočili su sa skele, te su tom prilikom lakše povrijeđeni", navedeno je u saopštenju.

Po bezbjednosnoj proceduri, radnike je odmah pregledalo medicinsko osoblje kompanije, nakon čega su prevezeni u Hitnu pomoć Doma zdravlja u Lukavcu.

Nakon pregleda, oba radnika vraćena su na posao.

Prilikom oslobađanja pritiska u rezervoaru nije došlo do akcidenta, a o događaju su obaviještene sve nadležne institucije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije