Privreda

"Gasprom" ne isključuje mogućnost izgradnje "Sjevernog toka 3"

"Gasprom" ne isključuje mogućnost izgradnje "Sjevernog toka 3"
Foto: N.N. | "Gasprom" ne isključuje mogućnost izgradnje "Sjevernog toka 3"

MOSKVA - "Gasprom" ne isključuje mogućnost izgradnje "Sjevernog toka 3", ako Evropskoj uniji bude potreban ruski gas, izjavio je zamjenik predsjednika borda direktora ruske kompanije Aleksandar Medvedev.

"Mi smo uvijek govorili da ćemo isporučivati onoliko gasa koliko Evropi bude potrebno. Imamo dovoljno potvrđenih zaliha, transport, gradimo nove transportne trase. Ako Evropa kaže da joj treba i bude spremna da potpiše neophodne ugovore, ne isključujem da će biti potrebni novi gasovodi - na primjer 'Sjeverni tok 3'", izjavio je Medvedev televiziji "Rusija 24“.   

On je dodao da je siguran da će udio "Gasproma" na evropskom tržištu gasa ostati na sadašnjem nivou, koji je više od 60 odsto.   

Projekat "Sjeverni tok 2" podrazumjeva izgradnju dva kraka gasovoda, čiji će ukupni kapacitet iznositi pedeset pet milijardi kubnih metara gasa godišnje, od obale Rusije preko Baltičkog mora do Njemačke. Novi cjevovod trebalo bi da bude izgrađen pored "Sjevernog toka". Procjenjuje se da je ukupna vrijednost projekta 9,5 milijardi evra. Njemačka je već izdala "Gaspromu" sve dozvole za izgradnju gasovoda.

(Sputnjik)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije