Privreda

Generalni štrajk u "Hyundaiju" nakon 12 godina

Generalni štrajk u "Hyundaiju" nakon 12 godina
Generalni štrajk u "Hyundaiju" nakon 12 godina

SEUL - Desetine hiljada radnika južnokorejske automobilske kompanije "Hyundai Motors" stupile su u štrajk zbog neuspjeha pregovora o povećanju plata, što je prvi generalni štrajk za više od deset godina u toj kompaniji.

Gotovo 50.000 radnika u tri "Hyundaijeve" fabrike u zemlji napustilo je svoja radna mjesta, izjavio je jedan od portparola sindikata, a prenosi agencija Frans pres.

Cjelodnevni prekid rada je prvi generalni štrajk u toj kompaniji od 2004. godine, navodi francuska agencija, dodajući da će radnici od utorka do petka organizovati šestočasovni djelimični štrajk.

Sindikat radnika "Hyundaija" je od 2012. godine organizovao djelimične štrajkove svake godine, zahtijevajući više plate i dodatne benefite.

U najnovijem zahtjevu upućenom rukovodstvu, radnici traže povećanje plata od 7,2 odsto, kao i bonuse za zaposlene u iznosu od 30 odsto prošlogodišnje neto dobiti.

"Hyundai" je najveći južnokorejski proizvođač automobila, koji zajedno s kompanijom KIA, predstavlja petu najveću automobilsku grupaciju u svijetu.

"Hyundai" se, međutim, u proteklim godinama suočio s poteškoćama zbog pada prodaje na tržištima u razvoju, kao što je Kina. (Tanjug)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije