Privreda

Golić uručila dozvolu za rad TE Stanari

Golić uručila dozvolu za rad TE Stanari
Golić uručila dozvolu za rad TE Stanari

STANARI - Nakon šestomjesečnog probnog rada, EFT Rudnik i TE Stanari dobila je juče od Ministarstva prostornog uređenja, građevinarstva i ekologije RS upotrebnu dozvolu.

"U tom probnom radu apsolutno nije bilo nekih bitnih poteškoća u funkcionisanju, tako da je nakon izlaska komisije za tehnički prijem, koja je sastavljena od stručnjaka profila koji je potreban i neophodan za dobijanje upotrebne dozvole, konstatovano da se može izdati trajna upotrebna dozvola i da ovaj objekat može nesmetano da funkcioniše", izjavila je Srebrenka Golić, ministarka prostornog uređenja, građevinarstva i ekologije RS, koja je upotrebnu dozvolu uručila Vuku Hamoviću, direktoru kompanije "EFT Group".

Upotrebna dozvola je izuzetno važna za objekte poput TE, kazao je Savo Mirković, direktor Rudnika i TE Stanari, te dodao da je to potvrda da su radovi u potpunosti završeni i da su kvalitetno urađeni.

"Mi smo prvu probu, prvu sinhronizaciju imali 4. januara ove godine, a evo već upotrebnu dozvolu u decembru iste godine, što je izuzetan uspjeh.

Proizveli smo do sada oko 1,4 milijarde kilovat-časova električne energije, potrošili oko 1,6 miliona tona uglja. Za sljedeću godinu imamo ambiciozan plan, preko dvije milijarde kilovat-časova. Sve dosadašnje probe, testovi, ispitivanja su se pokazali uspješnim", rekao je Mirković.

On je podsjetio da je dozvola za probni rad koju su dobili u maju bila uslov za testiranje i plasman proizvedene električne energije u mrežu, a da nakon dobijanja upotrebne dozvole nastavljaju komercijalni rad.

Više od milijardu KM uloženo je u gradnju TE Stanari, instalisane snage 300 MW i projektovane godišnje proizvodnje dva miliona MWh, koja je zvanično svoj rad počela 20. septembra.

Gradnju termoelektrane finansirala je britanska korporacija "EFT Group" sopstvenim i kreditnim sredstvima, koje je namjenski dobila od Kineske razvojne banke i nekoliko regionalnih banaka.

Građevinske radove, koji su počeli u decembru 2012, izvodili su radnici kineske korporacije "Dongfang Electric" uz angažovanje lokalnih preduzeća, a 43 mjeseca su bila potrebna da elektroenergetski objekat bude završen.

Od dolaska kompanije EFT u RS u budžete, od lokalnih do republičkog, se po osnovu naknada i koncesija do sada slilo oko stotinu miliona KM, a rad TE Stanari će dodatno popraviti ekonomski rast.

"Ova kompanija je u budžet Republike i lokalne zajednice samo za prvih deset mjeseci već uplatila 11 miliona KM. Više od 70 procenata prihoda budžeta opštine Stanari je upravo od ove kompanije, gdje sa užeg i šireg područja Stanara radi više od 500 radnika. Sada je trenutno zaposleno više od 750 radnika s tendencijom povećanja do 900 radnika. A na početku je ovdje radilo oko 250 zaposlenih", istakla je Golićeva, te dodala da je samo po osnovu koncesione naknade i korištenja obnovljivih resursa uplaćeno gotovo četiri miliona KM.

Prije nego što je uručila upotrebnu dozvolu, resorna ministarka posjetila je opštinu Stanari. gdje je sa Dušanom Panićem, između ostalog, razgovarala o legalizaciji bespravno izgrađenih objekata.

"U prvoj zoni ove opštine sada nema više nijedan bespravno sagrađen objekat, a u ruralnom području ima takvih objekata. Do kraja mjeseca moraju učiniti još mnogo aktivnosti. Dogovorili smo se da angažuju službenike opštine koji će proći te mjesne zajednice i da svi građani koji nemaju legalizovan objekat podnesu zahtjev u opštini", navela je Golićeva.

"Mi nemamo preciznih podataka koliko ima objekata za legalizaciju, ali nije veliki broj. Mi ćemo to uraditi, završiti do kraja godine, i ući u proceduru legalizacije, da naši građani nemaju problema s tim", rekao je Dušan Panić, načelnik opštine Stanari.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije