Privreda

Grad Tuzla i TK isplatili poljoprivrednike, FBiH nije

Grad Tuzla i TK isplatili poljoprivrednike, FBiH nije
Foto: N.N. | Grad Tuzla i TK isplatili poljoprivrednike, FBiH nije

TUZLA - Grad Tuzla ima registrovano 1.355 porodičnih poljoprivrednih gazdinstava i posljednjih godina izdvaja značajna sredstva iz budžeta za razvoj primarne poljoprivredne proizvodnje. Najveći interes poljoprivrednika je za plasteničku proizvodnju, nabavku visoko steonih junica i podizanje nasada voća.

"U 2017. godini izdvojeno je 250.000 maraka iz budžeta grada Tuzla za poljoprivredu. Od toga 150.000 maraka za kapitalni grant i 100.000 maraka za tekući grant. U okviru kapitalnog granta putem sufinansiranja nabavljeno je 19 plastenika površine 100 m2 sa sistemom za navodnjavanje i bačvom, 16 visoko steonih junica, pet muzilica, te oprema za registrovane poljoprivredne obrte i zadruge. Ukupno je ovim grantom obuhvaćeno 80 korisnika, odnosno 62 fizička lica, 14 obrta i četiri zadruge“, pojasnio je Nevres Kamberović, stručni savjetnik za poljoprivredu u Gradskoj upravi Tuzla, te dodao da je u okviru tekućeg granta izvršena podrška uspostavljenim agrobiznisima na području grada Tuzla i tu je podršku dobilo 530 korisnika.

Za ovu godinu grad Tuzla planirao je ista sredstva kao i prošle godine, odnosno 250.000 KM. Međutim, problem su podsticaji sa federalnog i kantonalnog nivoa, koji uvijek kasne, a poljoprivreda ne može opstati bez podrške viših nivoa vlasti. Iz Vlade TK tvrde da su ispunili svoj dio obaveza. Ministarstvo finansija i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede TK su do 8. marta isplatili planiranih 3.300.000 KM. Isplatom preostalog dijela neisplaćenih novčanih podrški prije početka proljetne sjetve, cilj je bio omogućiti poljoprivrednim proizvođačima blagovremenu nabavku repromaterijala za sjetvu.

"Najveći iznos novčanih podrški ostvarili su korisnici sa područja općine Gradačac, u iznosu od 1.252.030 KM, dok je druga općina po visini odobrene novčane podrške Čelić sa 374.794 KM. Rast u odnosu na 2016. zabilježen je u općinama Gradačac, Kalesija, Lukavac i Teočak, dok je u ostalim općinama i gradu Tuzli zabilježeno smanjenje u realizaciji novčanih podrški u 2017", saopšteno je iz Vlade TK.

Prije nekoliko dana predstavnici Udruženja poljoprivrednika FBiH zatražili su hitno održavanje sjednice Vlade FBiH kako bi bila odblokirana isplata poticaja u iznosu od 11,5 miliona maraka za treći kvartal 2017. za proizvođače mlijeka i ovčare. Traže i da Parlament FBiH usvoji plan poticaja za 2018, za šta je rok 31. mart.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije