Privreda

Hamond: Britanija više nije među pet ekonomskih sila

Hamond: Britanija više nije među pet ekonomskih sila
Foto: N.N. | Hamond: Britanija više nije među pet ekonomskih sila

LONDON - Velika Britanija se više ne nalazi među pet vodećih ekonomskih sila u svijetu, izjavio je britanski ministar finansija Filip Hamond.

On je tokom govora o budžetu Velike Britanije pred britanskim Parlamentom priznao da je Britanija trenutno na šestom mjestu kada su u pitanju svjetske ekonomske sile.

Posljednji podaci Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) pokazuju da će Francuska na ovogodišnjoj listi biti iznad Velike Britanije.

Rangiranje na listi je sprovedeno na osnovu predviđanja o bruto domaćem proizvodu, a iz MMF-a navode da je ovo prvi put da Francuska završi ispred Velike Britanije na listi još od 2013. godine.

SAD, Kina i Japan su zemlje koje su najviše rangirane na MMF listi za 2017. godinu, Njemačka i Francuska su na četvrtom, odnosno petom mjestu, dok će Velika Britanija biti na šestom mjestu, ispred Indije.

Velika Britanija bi mogla da padne još niže na listi, dok se od Indije očekuje da se u izvještaju MMF-a za 2019. godinu nađe iznad Velike Britanije i Francuske, prenosi Russia Today.

Uzrok pada ekonomije Velike Britanije je, navodno, sporije trošenje od strane potrošača, povećanje cijena i dramatično slabljenje nacionalne valute, koje je uslijedilo nakon odluke Velike Britanije da napusti EU.

Vrijednost britanske funte je opala za 12 odsto u odnosu na američki dolar od istorijskog glasanja o Brexitu u junu 2016. godine, a slabija funta znači da potrošači moraju da plate veću sumu novca za uvozne proizvode.

Russia Today piše da je inflacija u Velikoj Britaniji trenutno tri odsto, a da plate ne mogu da drže korak sa inflacijom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije