Privreda

Hrvatska će iz EU fondova povući manje od planiranog

Hrvatska će iz EU fondova povući manje od planiranog
Foto: N.N. | Hrvatska će iz EU fondova povući manje od planiranog

ZAGREB - Hrvatska u ovoj godini iz evropskih fondova povući gotovo 2,7 milijardi kuna manje nego što je Vlada ranije planirala, a pozivaju se na podatke iz rebalansa ovogodišnjeg budžeta koje su tom dnevniku potvrdili i "sagovornici iz vladinih krugova", objavio je Jutarnji list.

 "Stavka 'pomoći od međunarodnih organizacija organizacije te institucija i tijela EU' koja najvećim dijelom obuhvata upravo Unijine fondove, dosad je bila planirana u iznosu većem od 13,6 milijardi kuna. No, prijedlogom rebalansa ona se smanjuje za 2,65 milijardi pa nova korigovana vrijednost prihoda iz blagajne EU za 2018. godinu iznosi nešto više od 10,9 milijardi kuna, prenosi Hina. 

I u prezentaciji koju je pripremilo Ministarstvo finansija stoji da je navedena stavka na strani budžetskih prihoda smanjena za taj iznos, a kao razlog se navodi izmijenjena dinamika povlačenja sredstava iz fondova EU", piše Jutarnji u broju od ponedjeljka.

Neimenovani izvor "iz vladinih krugova" pojasnio je za Jutarnji kako "tenderi traju duže nego što je bilo planirano pa je jasno da se dio planiranog novca neće iskoristiti u ovoj godini, nego će se prebaciti u sljedeću".

U Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU za Jutarnji su poručili da uprkos manjem iznosu koji je Hrvatska u ovoj godini privukla iz Unije blagajne nema razloga za nezadovoljstvo.

"Dosad smo ugovorili oko 55 odsto cjelokupne alokacije za budžetski period od 2014. do 2020. godine koja iznosi gotovo 10,7 milijardi evra, a na početku našeg mandata udio ugovorenih sredstava iznosio je samo 9 odsto. Nastavimo li ovom dinamikom vjerujemo da ćemo do kraja mandata uspjeti iskoristiti cijelokupnu alokaciju", kazao je Jutarnjem sagovornik iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, ne želeći ulaziti u detalje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije