Privreda

IRB oborila kamatne stope

IRB oborila kamatne stope
IRB oborila kamatne stope

BANJALUKA - Vlada RS usvojila je juče prijedlog Uprave Investiciono-razvojne banke (IRB) RS o dodatnom smanjenju kamatnih stopa za kreditne linije IRB RS.

Vlada je usvojila Prijedlog pravila o izmjenama Pravila plasmana sredstava po kreditnim linijama i zajmovima, kojim su važeće kamate po kreditnim linijama i zajmovima smanjene za krajnjeg korisnika 0,2 odsto.

Investiciono-razvojna banka RS je u proteklom periodu analizirala stanje na bankarskom tržištu visine kamatnih stopa i raspoloživosti sredstava za kreditna zaduženja privrede i stanovništva. Na osnovu globalnog stanja na tom tržištu, IRB RS drugi put je u ovoj godini smanjila kamatne stope za svoje kreditne linije.

"Uzevši u obzir trenutno stanje kamatnih stopa na tržištu, a s ciljem poboljšanja ponude izmjenom Pravila plasmana važeće kamatne stope po kreditnim linijama i zajmovima su smanjene za krajnjeg korisnika 0,2 odsto", navodi se u saopštenju Vlade RS, iz koje ističu da se izmjenom Pravila plasmana stvara povoljniji ambijent za razvoj privrede i rješavanje stambenog pitanja na prostoru cijele Republike Srpske

Prve refleksije očekuju u komercijalnom sektoru, ukazao je na to za "Nezavisne" i Zoran Pavlović, ekonomski analitičar.

"IRB RS je i do sada bio najjeftiniji izvor sredstava, ali sa namjenom da utiče i na komercijalne banke. Sa druge strane, imamo realan višak sredstava na globalnom nansijskom tržištu. Samo u BiH, u bankarskom sistemu nansijski rezultati nekada su se mjerili sa 100 miliona, danas sa 30, pa i banke nastoje smanjiti troškove i ponudu učiniti što privlačnijom", objasnio je Pavlović.

On je napomenuo i to da svaka vještački izazvana politička kriza u BiH, čini ekonomski neprivlačnijom zemlju za investiranje.

Budući da je ovo drugo smanjenje kamatnih stopa u ovoj godini na kreditne linije IRB RS, ukupno je to 0,7 procentnih poena u odnosu na prošlu godinu.

"Dakle, trenutna kamatna stopa po kreditnoj liniji za početne poslovne aktivnosti je od 4,1 do 4,7 odsto, kao i za kreditnu liniju za mikrobiznis u poljoprivredi. Kod kreditne linije za poljoprivredu osnovna kamatna stopa sada je od 3,8 do 4,4 odsto, dok je kod kreditne linije za preduzetnike i preduzeća osnovna kamatna stopa od 4,1 do 4,7 odsto", precizirali su iz ove nansijske institucije.

Sadašnje kamatne stope za stambene kredite su od 3,6, te 4,1 i 4,6 odsto, u zavisnosti od grupe kojoj pripada korisnik linije, dok je kod stambenih kredita za mlade pojedince i parove, kako naglašavaju iz IRB RS, kamatna stopa minimalnih 4,7 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije