Privreda

Index.hr: Todorić bez pomoći sistema nije mogao varati

Index.hr: Todorić bez pomoći sistema nije mogao varati
Foto: Ilustracija | Index.hr: Todorić bez pomoći sistema nije mogao varati

ZAGREB - Bivši predsjednik uprave koncerna "Agrokor" Ivica Todorić nije mogao sam, bez pomoći gotovo cijelog hrvatskog sistema, postići prevaru od 13,7 milijardi kuna (oko 1,83 milijarde evra), za koliko je bila uvećana vrijednost "Agrokorovih" firmi, piše hrvatski portal Index.hr.

Prvi put se pojavila dokumentacija koja drastičnim primjerom pokazuje poremećaj u sistemu.

"Osim odgovornosti cijele uprave `Agrokora`, odnosno `Agrokorovih` firmi, članova nadzornih odbora, knjigovođa i revizora, povlači se odgovornost svih regulatornih tijela kojima je izmakla `rupa` od 13,7 milijardi kuna", navodi ovaj portal i pita šta su radile Hrvatska agencija za nadzor finansijskih usluga, Poreska uprava i Hrvatska narodna banka?

Vanredni povjerenik hrvatske Vlade u "Agrokoru" Ante Ramljak rekao je da "Agrokorove" kompanije vrijede 13 milijardi kuna manje nego što je bilo prikazano.

On je istakao da je to, prije svega, "odgovornost onih koji su bili članovi uprave i predsjednici uprave u trenutku kada su se radili izvještaji koji su bila objavljeni i prepravljeni".

Portal piše da je Ramljak ovakvim izjavama širom otvorio vrata Agenciji za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala (USKOK) i Državnom tužilaštvu (DORH), s obzirom na to da je riječ o falsifikovanju poslovne dokumentacije.

Može se pretpostaviti da će na kraju "Agrokorov" konsolidovani gubitak biti ogroman, jer je druga najveća svjetska konsultantsko-revizijska kuća PVC, radila reviziju poslovanja samo za 2016. godinu s početnim stanjem iz 2015. godine.

Sasvim je sigurno da su ovakve dubioze počele i mnogo prije pa tek treba otkriti razmjere "korekcije" poslovanja koju je radio Todorić, piše Index.hr.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije