Privreda

Investitor u prvom planu

Investitor u prvom planu
Investitor u prvom planu

PRIJEDOR - Grad Prijedor jedna je od onih lokalnih zajednica koje ulažu maksimalne napore kako bi investitorima i privrednicima stvorile što bolji poslovni ambijent u kojem oni zatim postižu poslovne uspjehe na obostrano zadovoljstvo.

"ArcelorMittal", "Mira", "Prijedorputevi", "Nova Ivančica", "Austronet" je samo dio preduzeća koja posluju na teritoriji ovog grada i od kojih zavise hiljade porodica. Ona zapošljavaju 50 i više radnika i većina njih će biti predstavljena kroz projekat "50+", a koji je podržao i grad Prijedor.

Ova lokalna zajednica i njena Agencija za ekonomski razvoj grada PREDA kreirali su sistem podrške za one koji žele da pokrenu poslovnu djelatnost, tako da u svakoj fazi postoje mjere koje treba da im olakšaju proces pokretanja i vođenja djelatnosti. Preko Agencije plasiraju se sredstva za tehničku podršku, ali i za subvencionisanje novih radnih mjesta, uvođenje standarda kvaliteta.

Privrednicima i investitorima su na raspolaganju prostorni kapaciteti u okviru Preduzetničkog inkubatora i pet mapiranih industrijskih zona.

U toku je realizacija projekta koji podrazumijeva osnivanje biznis inkubacionog centra za kreativne industrije. Riječ je o prostoru koji će biti prilagođen potrebama subjekata iz oblasti kreativne industrije (dizajn, programiranje, montaža), a koja se smatra najbrže rastućom privrednom granom u svijetu.

Ulaže se i u obrazovanje, gdje su u posljednje tri godine srednjim stručnim školama obezbijedili novu opremu za praktičnu nastavu u vrijednosti od oko pola miliona maraka, jer, kako kažu, teško je očekivati da će učenici biti zainteresovani za praktičnu nastavu ukoliko mašine i opremu vide samo u novinama i na TVu.

Mišo Reljić, direktor Agencije, kaže kako pružaju i podršku pripreme biznis planova i investicionih programa, kao i pripremu aplikacija za javne pozive za podršku privredi, a bitan segment je i podrška promociji i umrežavanju sa subjektima iz regiona i EU.

Dodaje kako grad Prijedor, osim prethodno pomenutih mjera podrške, redovno održava tematske sjednice privrednog savjeta. Na taj način posebno se posmatra poslovanje subjekata iz oblasti prerađivačke industrije, zanatstva, uslužnih djelatnosti.

"Cilj je utvrditi probleme koji sprečavaju dalji razvoj poslovnih subjekata. Zaključci se dalje obrađuju, dostavljaju gradonačelniku, koji dalje radi na rješavanju problema. Na primjer, imali smo situaciju u kojoj su se investitori žalili na problem snabdijevanja električnom energijom. Problem je bio rezultat stare i dotrajale mreže. Grad Prijedor je ovaj problem kandidovao kod nadležnog javnog preduzeća, koje je problem riješilo novom investicijom u rekonstrukciju mreže. Dakle, mi se trudimo da budemo partneri investitorima, da ih saslušamo i zajednički radimo na rješavanju problema", kaže Reljić.

Kaže kako im nije strano ni da organizuju proces registracije firme u ime investitora dok je on u inostranstvu, da im se obezbijedi prostor dok ne uđu u svoje kancelarije, da im se sagrade hale i slično.

"Imamo oformljen tim za podršku investitorima čiji je cilj da olakša i ubrza proces investiranja u naš grad. Zahvaljujući ovom mehanizmu, investitoru je dovoljno da nam se obrati, ostalo obavlja naš Infocentar za investitore uz podršku tima za investicije. Investitor ne mora obilaziti javne ustanove i preduzeća, već to za njega obavljaju naši ljudi", kaže Reljić.

Grad Prijedor veliki prostor za napredak vidi u oblastim turizma, poljoprivrede i ruralnog razvoja, prerađivačke industrije, kao i rudarstva, koje je tradicionalna djelatnost za ovo područje, pa će se u narednom periodu investitorima nuditi projekti iz ovih oblasti sve uz poštivanje principa održivog razvoja, gdje je zaštita životne sredine jedan od osnovnih ciljeva.

O projektu

Projekat "50+" pokrenuli su "Nezavisne novine" i Privredna komora Republike Srpske, a u okviru Projekta promocije domaće proizvodnje "Naše je bolje".

On će trajati tokom 2017. godine, a planirano je kontinuirano predstavljanje uspješnih preduzeća koja posluju u našoj zemlji, a zapošljavaju 50 i više radnika.

Cilj projekta je predstaviti što više pozitivnih primjera kako bismo podstakli investicije i razvojne programe i kako bi javnost bila upoznata s poslovnim mogućnostima, proizvodnim asortimanom ili uslugama koje pružaju domaće kompanije. Biće predstavljena prirodna bogatsva, kao i turistički potencijali. Projekat su podržali grad Prijedor i opština Derventa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije