Privreda

Ivanić: Omogućiti kineskim investitorima da povećaju saradnju

Ivanić: Omogućiti kineskim investitorima da povećaju saradnju
Foto: Srna | Ivanić: Omogućiti kineskim investitorima da povećaju saradnju

SARAJEVO - Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić izjavio je danas u Sarajevu da BiH treba da odluči šta želi, te da pokuša da privuče kineske investitore koji će najbolje znati da iskoriste njen potencijal i da povećaju ekonomsku saradnju dvije zemlje.

Obraćajući se na simpozijumu o temi "Pet godina inicijative `Pojas i put`: Saradnja i šanse", Ivanić je rekao da je problem privrede BiH to što je za nju kinesko tržište preveliko i ne može da zadovolji njegove kapacitete.

Ukidanje viznog režima, prema njegovim riječima, napravljen je iskorak za poslovne ljude iz Kine kako bi lakše dolazili u BiH i investirali u nju.

Ivanić je naglasio da Kina, osim ulaganja privatnog kapitala, ima koncept izgradnje "Novog puta svile" koji bi trebalo da omogući lakšu trgovinu sa Evropom i Dalekim istokom, što otvara prostor i za infrastrukturna ulaganja, kao što su to "Stanari" i "Blok sedam" u Tuzli.

Prema njegovim riječima, Kina je zemlja koja "sporo odlučuje", ali kad odluči, onda to i realizuje.

Ambasador Kine u BiH Čen Bo rekla je da je ova inicijativa već donijala rezultate kada je riječ o ekonomskoj saradnji dvije zemlje, ali je istakla da postoji još dosta prostora i potencijala za unapređenje njihovih odnosa.

"Uvjerena sam da ćemo moći uložiti zajedničke napore, zahvaljujući inicijativi `Pojas i put`, da se BiH razvije, te da građani i Kine i BiH žive u blagostanju", naglasila je Bo.

Potpredsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH Vjekoslav Vuković naglasio je da BiH mora iskoristiti svoj potencijal, ali i volju Kine za infrastrukturne projekte u BiH.

"Uloga Komore je da olakša te investicije, odnosno da olakša administrativne barijere koje nažalost postoje", istakao je Vuković.

Prema njegovim riječima, BiH je do sada u Kinu izvozila najviše drvo, odnosno namještaj i druge finalne proizvode, te proizvode iz hemijske industrije.

Vuković je naveo da je od 2012. godine do danas spoljnotrgovinska razmjena BiH i Kine porasla za više od 100 odsto.

Profesor na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu Ante Domazet rekao je da su dosadašnje investicije Kine u BiH bile zasnovane na kreditima, a garancije za njih su davali entiteti, odnosno Republika Srpska i Federacija BiH.

Prema njegovim riječima, u BiH bi u budućnosti trebalo jačati investicije na preduzetničkoj osnovi - u industrijska, te javna preduzeća, ali i u "grinfild" investicije.

"Te preduzetničke investicije će značiti korak naprijed, odnosno veći kvalitet u odnosima dvije zemlje, jer neće stvarati velike fiskalne rizike za BiH, u otplati tih kredita", rekao je Domazet.

Spoljnotrgovinska komora BiH organizovala je današnji događaj povodom obilježavanja pet godina od nastanka inicijative "Pojas i put", s ciljem ukazivanja na šanse za saradnju koje ova inicijativa nudi kroz povezivanje njudi i ideja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije