Privreda

Kanadski proizvođač auto dijelova Magna stiže u Sloveniju

Kanadski proizvođač auto dijelova Magna stiže u Sloveniju
Foto: Ilustracija | Kanadski proizvođač auto dijelova Magna stiže u Sloveniju

LJUBLJANA - Kanadski proizvođač auto-delova Magna internešenal širi svoje pogone, a novo proizvodno postrojenje stiže u okolinu Maribora, piše hrvatski Poslovni dnevnik.

Treći po redu najveći svjetski proizvođač automobilskih dijelova za početak će ponuditi novih 400 radnih mjesta, a dalji planovi donijeće čak 6.000 novih radnih mjesta.

Veliku vijest potvrdili su sa dobijanjem zelenog svjetla od slovenačke Agencije za zaštitu životne sredine za početak izgradnje fabrike boje, što predstavlja tek prvu u nizu investicija, ukupno vrijednih čak 1,24 milijarde evra.

Slovenačka Agencija za zaštitu životne sredine odobrila je projekat nakon što je dobila obećanje Magne o pridržavanju svih tehničkih regulativa, te zaštiti prirodnih resursa i vazduha na lokalnom podrucju.

To se na kraju pokazalo jednim od kljucnih faktora dolaska Kanađana, koji su bili spremni da se povuku iz projekta u slucaju prolongiranja odluke da grade fabriku u nekoj drugoj evropskoj zemlji uključujući i Hrvatsku, piše Poslovni.hr

Inače, Magna International opskrbljuje dijelovima redom najveće automobilske proizvodače (Toyota, VW, GM, BMW, Ford), dok u Austriji, u Gracu dio grupacije - Magna Steyr proizvodi brojne automobilske modele poput BMW-ove serije 5 i Mercedesove G-klase, a uskoro će i nadolazeći Jaguar E-Pace, kao i električni i-Pace.

Velika kanadska grupacija zapošljava cak 161.000 privrednika u 29 zemalja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije