Privreda

Kod Laktaša otvorena fabrika kroasana

Kod Laktaša otvorena fabrika kroasana
Kod Laktaša otvorena fabrika kroasana

LAKTAŠI - U industrijskoj zoni u Aleksandrovcu, kod Laktaša, juče je svečano otvorena fabrika za proizvodnju kroasana "Sima", prva takve vrste u regionu, u čiju je izgradnju i opremanje investirano 4,5 miliona evra.

Fabriku je svečano otvorio Milorad Dodik, predsjednik Vlade RS, koji je ocijenio da će ovaj proizvodni kapacitet imati ekspanzivnu izvoznu politiku.

On je istakao da će Vlada RS podržati proširivanje kapaciteta ove fabrike sredstvima iz Razvojnog programa, ali i druge slične projekte.

Željko Kukobat, vlasnik fabrike "Sima", naglasio je da preduzeće ima velike planove širenja na tržište Evropske unije već sljedeće godine, ističući da njihovi proizvodi posjeduju visoke standarde.

Fabrika "Sima" je grinfild investicija izgrađena u roku od godinu dana, trenutno zapošljava 120 radnika, a prema razvojnom planu širenja do kraja 2010. godine bi trebalo da zapošljava 250 radnika.

Kapacitet prve linije za proizvodnju kroasana, koja je juče puštena u rad, iznosi 35.000 mini-kroasana na sat, a ova linija može da proizvede 4.000 kroasana godišnje. Međutim, planovi menadžmeta su da uvođenjem novih linija do kraja sljedeće godine povećaju proizvodnju na 16.000 tona godišnje, što je u rangu najvećih konditorskih fabrika regiona.

"Simini" kroasani vila sa punjenjem od vanilije, čokolade i kapućina će se, prema riječima predstavnika ove fabrike, već ovog ljeta pojaviti na tržištima BiH, Srbije, Hrvatske, Crne Gore i Makedonije.

"Bili smo svjesni da je otvaranje fabrike kroasana u tehničkom i tehnološkom smislu veliki poduhvat, ali nam se ideja da proizvodimo kroasane učinila sjajnom i uspjeli smo", rekla je Momirka Jamedžija, direktor "Sime".

U preduzeću su istakli da su uspjeli pokrenuti proizvodnju kroasana zahvaljujući saradnji s Antonijom Pučijem, poznatim stručnjakom za lisnata tijesta i Italije, po čijoj su recepturi nastali neki od najboljih kroasana svijeta. Sa njegovom firmom "DI. AL Pucci", laktaška fabrika je za sada sklopila trogodišnji ugovor o saradnji.

Načelnik opštine Laktaši Milovan Topolović rekao je da bi ovoj fabrici trebalo da se pridruže i fabrika za preradu papira i mljekara. Svečanom otvaranju prisustvovali su i ministar zdravlja i socijalne zaštite Ranko Škrbić, ministar finansija RS Aleksandar Džombić, te brojni privrednici i drugi gosti iz Laktaša i RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije