Privreda

Komić otvorio "Jahorinski poslovni forum"

Komić otvorio "Jahorinski poslovni forum"
Foto: N.N. | Komić otvorio "Jahorinski poslovni forum"

JAHORINA - Ministar nauke i tehnologije Republike Srpske Jasmin Komić otvorio je danas naučnu konferenciju "Jahorinski poslovni forum 2018", na kojoj će biti predstavljena 44 naučna rada, uz učešće 90 učesnika iz Mađarske, Srbije, Hrvatske, Makedonije, Crne Gore i BiH.

"Riječ je o tradicionalnom skupu sa značajnim kredibilitetom, koji je prepoznatljiv i respektabilan, a ono što je posebno važno, i zbog čega ga Ministarsvo podržava, jeste to što će naši istraživači i naučnici imati idealno mjesto da pokažu ono što rade", rekao je Komić novinarima.

On je naveo da ovakvi skupovi uvijek znače napredak jer omogućavaju prenošenje i komercijalizaciju znanja, podstiču konkurentnost, te doprinose razvoju Republike Srpske.

Komić je istakao da će fokus njegovog izlaganja na jahorinskom forumu biti istraživanje razvoja nauke i tehnologije.

On je naglasio da je prošle godine usvojena Strategija naučnog i istraživačkog razvoja Republike Srpske i ukazao na segment pod nazivom "pametna specijalizacija", koji se tiče prepoznavanja vlastitih razvojnih šansi i mogućnosti.

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Stevo Pašalić rekao je da je "Jahorinski poslovni forum" jedna od važnijih naučnih konferencija.

"Turizam je katalizator i ekonomskog, i populacionog razvoja svakog društva, što je za nas veoma značajno i predstvalja novu paradigmu razvoja globalnog turizma", naveo je Pašalić.

Pašalić će na ovoj konferenciji govoriti o razvoju lokalnih zajednica u Republici Srpskoj i dostignutom stepenu razvoja turističke djelatnosti i turističkih regija Srpske u cjelini.

Dekan Ekonomskog fakulteta Pale Marko Đogo, koji je i predsjednik Organizacionog odbora konferencije na Jahorini, kaže da 7. "Jahorinski poslovni forum" okuplja ekonomske eksperte iz regiona.

Đogo je naglasio da će se rad ovog skupa odvijati u dvije sesije - ekonomija i turizam, a biće izloženo ukupno 380 naučnih i stručnih radova.

On je dodao da su neki od ranijih naučno-stručnih radova znatno doprinijeli intenzivnijem razvoju Jahorine kao vrhunske turističke destinacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije