Privreda

Koncesija "Super-petrolu": Pumpe i odmorište gradi jedan od najbogatijih u BiH

Koncesija "Super-petrolu": Pumpe i odmorište gradi jedan od najbogatijih u BiH
Foto: N.N. | Koncesija "Super-petrolu": Pumpe i odmorište gradi jedan od najbogatijih u BiH

BANJALUKA - Vlada Republike Srpske dala je preduzeću "Super-petrol" iz Banjaluke koncesiju na izgradnju, korištenje i održavanje odmorišta Lužani na autoputu Banjaluka - Gradiška s pratećim sadržajima i benzinskim stanicama na period od 30 godina.

"Koncesionar je dužan u korist budžeta RS uplatiti 134.473 KM, koje se uplaćuju prilikom zaključenja ugovora o koncesiji. Visina koncesione naknade za pravo korištenja predmeta koncesije iznosi dva odsto od ukupnog godišnjeg prihoda ostvarenog obavljanjem djelatnosti", stoji u odluci Vlade RS, koja je objavljena u "Službenom glasniku" i koja je stupila na snagu.

Kako je ranije objelodanjeno, cilj je da se na ovom autoputu obezbijede prateći uslužni objekti u kojima će se pružati usluge vozačima i putnicima, poput benzinskih stanica, trgovine, restorana, sanitarnih prostorija, parkinga i slično.

Na taj način im se omogućava bezbjedna i udobna vožnja i zadovoljavanje njihovih potreba za gorivom, odmorom, jelom, pićem, te pruža mogućnost korištenja dostupnih informacija.

Prateći uslužni objekti na predmetnoj lokaciji gradiće se sa obje strane autoputa, a procijenjena vrijednost iznosi 4,2 miliona maraka.

U "Super-petrolu" nisu htjeli da nam otkriju kada bi se moglo početi s radovima te su nas zamolili da za te informacije sačekamo nekoliko dana, dok se i zvanično ne potpiše ugovor s Vladom RS.

Inače, vlasnik ove kompanije je Veljko Đukić, jedan od najbogatijih ljudi u zemlji.

Firma posjeduje šest benzinskih stanica, skladišta, terminale te hotel i svadbeni salon "Braća Đukić" u Drugovićima, kod Laktaša, a godišnji promet se mjeri stotinama miliona maraka.

Ovo je prvo od tri odmorišta koja će u narednom periodu biti izgrađena u Republici Srpskoj, a preostala dva, kako nam je rečeno u "Autoputevima RS", gradiće se na autoputu Banjaluka - Doboj, gdje je za to obezbijeđen prostor.

"Jedno odmorište je predviđeno na lokaciji Brkića voda, a drugo u blizini Laktaša", rečeno nam je u ovom javnom preduzeću.

Vlada je još 2010. godine utvrdila javni interes za dodjelu koncesije za izgradnju odmorišta Lužani, a pribavljeno je mišljenje Pravobranilaštva RS, Ministarstva trgovine i turizma RS, "Autoputeva RS" i opštine Gradiška.

Dionica autoputa Banjaluka - Gradiška, koja je u saobraćaj puštena 2011. godine, duga je 32 kilometra, a ima četiri petlje i dva tunela.

Očekuje se da će izgradnjom mosta na Savi kod Gradiške između BiH i Hrvatske, za šta je u toku tender, on u potpunosti zaživjeti.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije