Privreda

Kopač: RS dosta naprednija od FBiH

Kopač: RS dosta naprednija od FBiH
Kopač: RS dosta naprednija od FBiH

SARAJEVO - BiH nije ispunila ništa od onoga što je dogovorila s Energetskom zajednicom, rekao je danas u Sarajevu Janez Kopač, direktor Sekretarijata Energetske zajednice, koji boravi u BiH, potcrtavši da je Federacija BiH kočničar ovih promjena.

Naveo je da je područje energetske efikasnosti problem u Federaciji BiH, za razliku od Republike Srpske.

"RS je u tom slučaju dosta naprednija, ali u FBiH taj zakon o energetskoj efikasnosti nikako da se usvoji u Parlamentu FBiH", rekao je Kopač.

Ističe da je u ovoj godini imao osam sastanaka s trojicom ministara kako bi se završio rad na Zakonu o tržištu električne energije i gasa u BiH, da je dosta blizu konačnog teksta, ali da je, po njegovim riječima, problem uvijek bio u nadležnosti državnog regulatora.

"Mislim da smo sad blizu, što se tiče plina i električne energije", kazao je Kopač, te istakao da se ništa nije promijenilo na području zaliha nafte.

Ističe da je dobra stvar to što je BiH otvorila svoje tržište balansnih usluga u području električne energije, te da je sad po tome prva u regiji. Međutim, na području gasa nije usvojila ni prvi ni drugi energetski paket.

Kopač je održao sastanak i s resornim ministrima na državnom i entitetskim nivoima na kojem se, prevashodno, razgovaralo o zaštiti životne sredine.

"EU ima 200 direktiva o zaštiti životne sredine, a Energetska zajednica sedam, koje je izvukla od tih 200 direktiva koje treba transponovati u zakonodavstvo BiH", kazala je nakon sastanka Srebrenka Golić, ministrica za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS.

Kopača je upoznala o direktivama koje je RS uvrstila u svoje zakonodavstvo, ističući da u BiH postoji međuentitetsko tijelo koje se sastaje najmanje jednom mjesečno, ali i da je zaštita životne sredine u direktnoj nadležnosti entiteta u BiH.

"Kada je riječ o strateškoj procjeni uticaja na zaštitu životne sredine, upoznala sam Kopača da je u naše zakonodavstvo transponovana 100 odsto. Kada je riječ o velikim ložištima, neke direktive su transponovane oko 50 odsto i stalno vršimo prilagođavanje naših propisa EU direktivama", navela je Golićeva, koja je Kopača informisala i da je RS donijela nacionalni plan za prilagođavanje velikih ložišta, konkretno termoelektrana Ugljevik i Gacko, s ciljem smanjenja zagađenja vazduha na najmanju moguću mjeru, pri čemu je rok kraj 2017. godine.

"Ne može se od nas tražiti da se neke stvari preko noći riješe. Mi moramo voditi računa da nam privreda nesmetano funkcioniše", istakla je Golićeva.

Edita Đapo, ministrica okloiša i turizma FBiH, je navela da je bilo riječi o međusobnom upoznavanju aktera s problemima u BiH u vezi sa zaštitom okoline. Potvrdila je da BiH mora poštovati smjernice i direktive Energetske zajednice, kao i da je u pripremi veliki ministarski sastanak o toj temi na regionalnom nivou.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije