Privreda

Kormak: Korupcija prepreka za veće američke investicije

Kormak: Korupcija prepreka za veće američke investicije
Foto: Velibor Tripić | Kormak: Američki investitori se suočavaju s korupcijom u BiH

BANJALUKA - Vlada SAD želi da pomogne investitorima i izvoznicima da iskoriste potencijal Bosne i Hercegovine, rekla je američki ambasador u BiH Morin Kormak na konferenciji "Američki bizis forum za promociju i umrežavanje".

Istakla je da su američke investicije imale pozitivan uticaj u BiH napomenuvši da su firme iz SAD do sada investirale oko 250 miliona dolara.

"Oko 200 miliona dolara uložio je jedan veliki investiror u posljednje tri godine - KKR sa sjedištem u SAD koja je prisutna kao vlasnik Telemacha" rekla je Kormakova.

Ipak, kako je istakla, američki investitori se žale da su suočeni s mnogim preprekama poput korupcije, netransparentnih procedura javnih nabavki i nepredvidivih nameta.

U uvodnom obraćanju Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke, je rekao da je Banjaluka otvoren grad za investitore te zahvalio USAID i američkoj Ambasadi na pomoći pri realizaciji brojnih projekata.

Rekao je da je ova konferencija dobar znak za Banjaluku i velika prilika za njen ekonomski razvoj.

Posebnu važnost, kako je istakao, banjalučka vlast polaže na motivaciju mladih da ostanu u Banjaluci i da tu razviju svoje poslovne ideje posebno u IT sektoru.

Na prvom panelu Konferencije Nil Braun, direkotr "KKR" i Kristijan Štofl direktor "Advent International-a" istakli su da kao investitori ne očekuju nikakav poseban tretman na bh. tržištu već jednake i poštene uslove poslovanja.

Braun je rekao da se Amerikanci i dalje pitaju da li je BiH sigurno i bezbjedno mjesto za boravak, da je prva pomisao kad je BiH u pitanju rat 90-ih, te da je to veoma nesretna okolnost posebno zato što su se mnoge stvari promijenile na bolje.

Dodao je da bi želio više da investira u RS uz napomenu da na tom prostoru "Telemach" ima više od hiljadu pretplatnika.

Konferencija "Američki biznis forum za promociju i umrežavanje" organizovali su Ambasada SAD u BiH i američka Privredna komora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije